Рада назвала спробою політизувати історію постанову Польщі про Волинську трагедію

18:30, 08.09.2016
Верховна Рада засудила ухвалення польським парламентом постанови, яка назвала події, що розгорнулися у 1943-45 роках на Волині, "геноцидом, вчиненим українськими націоналістами проти мешканців ІІ Речі Посполитої".
 
За відповідну заяву проголосували 247 депутатів.
 
 
"Парламент України вважає встановлення Сеймом Республіки Польща "Національного дня пам’яті жертв геноциду, вчиненого українськими націоналістами проти громадян ІІ Речі Посполитої у 1943-1945 роках" за вияв політизації трагічних сторінок українсько-польської історії", - сказано у заяві.
 
 
Також вказується, що ухвалення відповідних постанов Польщею "поставило під загрозу політичний і дипломатичний доробок та зусилля двох держав і народів, спрямовані на взаємне прощення, примирення та вшанування пам’яті невинних жертв: українців та поляків".
 
 
"Верховна Рада України, відтак, засуджує односторонні дії Сенату та Сейму  Республіки Польща, спрямовані на перегляд позитивних результатів співпраці, які були досягнуті під час конструктивного українсько-польського діалогу за останні десятиліття", - йдеться в заяві.
 
 
У заяві український парламент закликав істориків вести фаховий діалог щодо спільної історії, нинішні та майбутні покоління українців і поляків продовжувати стратегічне партнерство.
 
 
Польских депутатів закликали припинити політизацію трагічних сторінок історії та зосередити зусилля на побудові взаємин між країнами.
 
 
В заяві зазначається, що "парламент України заявляє, що необхідно з належною повагою і рівною турботою вшановувати пам'ять усіх жертв на території обох держав".
 
 
Як повідомлялося, Сейм Польщі проголосував за резолюцію "Про встановлення 11 липня Днем пам’яті поляків, жертв геноциду, вчиненого ОУН-УПА".