Росія визнала сина Мустафи Джемілєва громадянином України

16:24, 24.08.2016
Росія визнала сина Мустафи Джемілєва громадянином України

Хайсер Джемілєв.

Росія офіційно визнала, що син народного депутата, лідера кримськотатарського народу Мустафи Джемілєва – Хайсер є громадянином України. Відтак, вивезення Хайсера Джемілєва до Росії, його засудження та етапування до колонії було незаконним.

 

Про це повідомляє адвокат Хайсера Джемілєва Микола Полозов, який оприлюднив у Facebook офіційну відповідь від Головного управління з питань міграції МВС Росії у середу.

 

«Більш як дворічна епопея з незаконними спробами нав'язування російського громадянства Хайсеру Джемілєву завершилася нашою беззаперечною перемогою», - написав пан Полозов.

 

У документі на ім'я авдоката вказується: «Враховуючи, що Джемілєв Х.М. станом на 14 березня 2014 року на території Республіки Крим чи на території м. Севастополя постійно не мешкав, громадянином РФ, згідно ч.1 ст.4 Федерального конституційного закону, він не визнаний, подання ним заяви про зберігання ним громадянства, яке має, не потрібне».

 

 

Нагадаємо, що син Мустафи Джемілєва Хайсер у травні 2013 року у дворі власного будинку в Бахчисараї з рушниці застрелив через необережність друга сім'ї Февзі Едемова. Через це він постав перед українським судом.

 

Після анексії Криму російські слідчі вирішили розслідувати його справу заново. Хайсера вивезли із сімферопольського СІЗО до Краснодарського краю, де він був визнаний судом присяжних винним у «вбивстві через необережність» і засуджений до ув'язнення на п'ять років. Після цього Верховний суд Росії скоротив термін на півтора року.

 

Російський вирок є на три місяці меншим за той, який до того визначив Хайсеру Джемілєву Дніпровський суд Києва в квітні 2015 року - 3 роки і 8 місяців позбавлення волі. На запити про екстрадицію Хайсера Джемілєва для відбуття терміну на батьківщині Росія відповідала відмовою.

 

Експерти вважають, що справою Хайсера Кремль хотів натиснути на лідера кримськотатарського народу Мустафу Джемілєва, але поставленої мети російське керівництво так і не досягло.