Росія не переконала Німеччину щодо українських диверсантів у Криму

13:38, 15.08.2016
Росія не переконала Німеччину щодо українських диверсантів у Криму

Міністр закордонних справ ФРН Франк-Вальтер Штайнмаєр заявив, що в уряду Німеччини немає незалежної інформації про нібито підготовку Україною «терактів» у Криму, а лише дані, представлені ФСБ.

 

Про це пан Штайнмаєр сказав на спільній прес-конференції в Єкатеринбурзі з міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим у понеділок.

 

«У нас немає окремих відомостей. При цьому, інформація про події в Криму з російського і українського боку суперечить одна одній. Ми дочекаємося інших відомостей, але головне тепер впоратися із ситуацією, щоб ситуація не вийшла з-під контролю. Ми закликаємо всіх до деескалації, до зниження насильства», - сказав міністр Штайнмаєр.

 

У свою чергу пан Лавров заявив, що розуміє, що «завжди хочеться більше джерел інформації, щоб зіставляти факти і робити картинку більш об'єктивною».

 

«Ми не приховуємо того, що нам відомо... Ви сказали, що нічого не знаєте, крім того, що показує російська сторона, але ми справді показуємо і людей, яких затримали, і їхні свідчення, склади з озброєнням і боєприпасами та іншими пристосуваннями, які зазвичай використовують терористи-підривники і які були виявлені в Криму», - сказав Сергій Лавров.

 

Російський міністр сподівається, що посол Німеччини в Росії, а також співробітники посольства подивляться ці матеріали і враховують у своїх донесеннях.

 

«Звичайно, ми не все можемо показати, але у нас є доповнення до того, що ви бачите по телевізору - неспростовні докази, що це була диверсія, яка планувалася давно, за лінією Головного управління розвідки Міністерства оборони України, та мала на меті дестабілізацію обстановки в російському Криму», - наполягає пан Лавров.

 

Мало цього, Лавров заявив, що Росія «відкрита для надання додаткових фактів,  нашим західним партнерам, які серйозно зацікавляться тим, щоб подібне не повторювалося».

 

«Для цього потрібно вплинути на Київ. Росія вживає заходів, щоб такі спроби припиняти на кореню», - каже російський міністр.

 

Нагадаємо, що 10 серпня у ФСБ Росії заявили, що запобігли вчиненню терактів в окупованому Криму на «критично важливих об'єктах інфраструктури і життєзабезпечення півострова», які нібито готувало ГУР Міноборони України.

 

Президент України Петро Порошенко назвав безглуздими і цинічними звинувачення Росії на адресу України у підготовці терактів у Криму.

Водночас, російські ЗМІ повідомляють у понеділок, що число затриманих у так званій справі диверсантів зросло до дев'яти осіб. Ще близько 10 осіб проходять по справі як свідки, але їх статус може бути змінений

 

Раніше суд у Сімферополі взяв під варту жителя Запорізької області України Євгена Панова та жителя Криму Андрія Захтея.