Суддя-хабарник Чаус втік

18:34, 11.08.2016
Суддя-хабарник Чаус втік

Суддя Дніпровського районного суду Микола Чаус, якого днями зловили на хабарі в 150 тисяч доларів, проігнорував виклик на допит і втік. Про це повідомив народний депутат Борислав Береза на своїй сторінці у Facebook.
 
"Остання новина по судді-хабарнику Чаусу. Ця падла таки втекла. Вдома його немає. Загалом, як я і передбачав, ВР не зібралася на позачергову сесію і суддя втік. Хто буде нести відповідальність?", - написав політик.
 
На думку Берези, суддя-хабарник може переховуватися в Україні, де ще є шанс його зловити, можливо, він подався до анексованого Криму чи Білорусі. "Або він вже в Росії. В цьому випадку затримання Чауса неможливе, тому що Росія злодіїв, убивць, корупціонерів і покидьків не видає. Вони їй потрібні самій", - зазначив політик.
 
Нагадаємо, сьогодні Микола Чаус не з'явився на допит за викликом спеціалізованої антикорупційної прокуратури. За словами заступника генпрокурора - керівника САП Назара Холодницького, слідчі не виключали цього і планували вручити підозру судді за місцем проживання. Однак, слідчі не застали суддю вдома.
 
9 серпня суддю Чауса спіймали на хабарі: він вимагав та отримав 150 тисяч доларів. При цьому правоохоронці виявили банку з грошима.
 
10 серпня суддя-хабарник взяв відпустку до кінця літа.
 
Микола Чаус не може бути затриманий, оскільки користується суддівської недоторканності. Зняти її може лише Верховна Рада, яка зараз перебуває на канікулах.
 
На посаді судді Чаус займався багатьма резонансними справами. Він приймав рішення проти Автомайдану в кінці 2013-го - початку 2014 року, пізніше вів справу Генадія Корбана і скасував розшук Юрія Іванющенка, відомого як "Юра Єнакіївський", завдяки чому бандит зняв в європейських судах заборону на пересування по Європі і зміг виїхати з Росії в Монако.
 
Микола Чаус є в списку Мін'юсту на люстрацію, однак продовжував працювати суддею.
 
Як повідомляє САП, суддя вимагав хабар, за який його затримали, за винесення судового рішення про умовне покарання. Оскільки Чаус підозрював про стеження, то він збільшив суму хабара з 100 тисяч до 150 тисяч доларів.
 
Дане правопорушення передбачає позбавлення волі на термін від восьми до дванадцяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, з конфіскацією майна.