Суд над «Торнадо» перенесли через сечу і гази (відео)

16:29, 03.08.2016
Суд над «Торнадо» перенесли через сечу і гази (відео)

Оболонський райсуд Києва заявляє про систематичний зрив засідань у справі колишніх бійців роти спецпризначення «Торнадо», яких підозрюють у скоєнні тяжких злочинів. Зокрема, підсудні роблять все можливе, щоб не дати засвідчити у суді постраждалій від згвалтування. Навіть поливають прокурорів фекаліями.

 

Про це журналістам повідомили у прес-службі Оболонського райсуду Києва в середу.

 

«В судових засіданнях, які відбулися в період з 24 травня по 9 червня 2016 року було допитано 8 потерпілих», – сказала прес-секретар суду Інна Свинаренко.

 

За її словами, 19 липня 2016 року на судове засідання було забезпечено явку потерпілої для допиту в епізоді справи за звинуваченням у згвалтуванні, але воно було зірване.

 

За словами Свинаренко, 2 серпня в суд знову привезли потерпілу в цій справі, але засідання вдруге зірвали підозрювані. Крім того, їхні прихильники влаштували сутички з правоохоронцями під судом.

 

«За вказівкою обвинуваченого Оніщенка, з метою не допустити допит потерпілої, обвинувачені Ляшук та Пламадяна почали обливати прокурорів, інших учасників процесу та зал суду рідиною бурого кольору з яскраво вираженим запахом фекалій. У зв'язку з цим, звичайно, не можна було проводити судове засідання», – сказала прес-секретар Свинаренко.

 

Заплановане у середу чергове засідання у справі «торнадівців» було перенесено на 11:30 9 серпня, оскільки підозрюваних не доставляли на судове засідання із СІЗО. Наступне засідання відбудеться у закритому режимі у зв'язку з тим, що підсудні обвинувачуються у злочинах проти статевої свободи та недоторканності людини.

 

«Ми зв'язалися з пенітенціарною службою та поліцією, у зв'язку з вчорашніми подіями і великою кількістю потерпілих з боку правоохоронців… Працівники поліції наразі не мають змоги доставити обвинувачених у суд», ­– повідомила пані Свинаренко у середу.

 

Оболонський райсуд також оприлюднив відео, яке демонструє поведінку підсудних. 

 

Нагадаємо, що у вівторок біля суду, який розглядав справу заступника командира роти  «Торнадо» Миколи Цукура та інших «торнадівців» сталися сутички. Спершу добровольці з розформованої роти «Торнадо» та батальйону «Донбас» перелізли через огорожу суду, а потім кидали в правоохоронців пакети з борошном, а також шини.

 

На місці конфлікту був розпилений сльозогінний газ. Глава Нацполіції Києва Андрій Крищенко повідомив, що під час протистояння від отруєння газом постраждали 15 співробітників Нацгвардії і 12 поліцейських, він наголосив, що «поліція і Нацгвардія газ не застосовували».

 

Бійців роти "Торнадо" підозрюють у створенні злочинної організації та вчиненні на території Луганської області в зоні проведення АТО в період з грудня 2014 року по червень 2015 року, тяжких і особливо тяжких злочинів.