Сейм Польщі визнав Волинську трагедію геноцидом

12:28, 22.07.2016
Сейм Польщі визнав Волинську трагедію геноцидом

Депутати Сейму під час голосування.

Депутати польського парламенту більшістю голосів проголосували за остаточний варіант резолюції «Про встановлення 11 липня Днем пам’яті поляків, жертв геноциду, вчиненого ОУН-УПА». За резолюцію проголосували 442 депутати, жоден не проголосував проти і 10 депутатів утрималися.

 

Про це повідомляє Telewizja republika.

 

Основою резолюції став проект правлячої партії «Право і справедливість». Після прийняття поправок проект наголошує, що злочин мав місце у 1943-1945 роках.

 

Польський парламент хоче віддати данину «громадянам Другої Речі Посполитої, по-звірячому вбитим українськими націоналістами». Пам’ять загиблих щорічно вшановуватимуть у Польщі 11 липня.

 

У резолюції висловлюється солідарність з Україною, яка бореться з зовнішнім агресором за територіальну цілісність. Підкреслюється, що єдиною дорогою до істини є шлях до примирення.

 

Окремі депутати Сейму зазначають, що резолюцію слід сприймати не як політичну кампанію, а як приклад історичної пам’яті. Водночас, у тексті вистачає словосполучень на кшалт «братовбивчої боротьби»

 

Нагадаємо, що текст цієї резолюції пройшов перше читання у вівторок, а вже у четвер Сейм ухвалив її у другому читанні.

 

У Верховній Раді України резолюцію Сейму Польщі вже назвали «антиукраїнською» та готують відповідну заяву. Спікер Ради Андрій Парубій запропонував провести з даного питання нараду, щоб узгодити позицій президента і парламенту.