Юрію Рибчинському відмовили у званні Героя України

17:11, 21.07.2016
Юрію Рибчинському відмовили у званні Героя України

АП відмовила Юрію Рибчинському. (Фото з сайту expres.ua)

Адміністрація Президента України відхилила клопотання групи народних депутатів про присвоєння відомому поету й пісняру Юрію Рибчинському звання Героя України.

 

Про це у фейсбуці повідомив один з ініціаторів подання, його син, народний депутат Євген Рибчинський.

 

«Банкова на разі відмовила сотням українських депутатів, які просили президента відзначити народного пісняра України Юрія Рибчинського званням героя. І правильно! Героями ж можуть бути лише батьки президентів, мільйонери і кабінетні генерали. А поети нехай висять собі під рушниками на стінах простих пересічних смертних! Бо це і є справжня нагорода, від Бога і від людей!», - написав він.

 

Юрій Рибчинський минулого року відзначив 70-річчя. За своє життя він написав більше трьох тисяч пісень і десять мюзиклів як українською, так і російською мовами.

 

У радянські часи Юрій Рибчинський був одним із найпопулярніших поетів-пісенників. Його пісні із задоволенням брали до репертуару Назарій Яремчук, Василь Зінкевич, Софія Ротару, Любов і Віктор Анісімови, Павло Зібров, Наталія Могилевська, Руслана, Вікторія Васалаті, Тамара Гвердцителі, Валерій Леонтьєв, «Пісняри».

 

Серед найвідоміших – рок-опера «Біла ворона», пісні «Ой, летіли дикі гуси», «Скрипка грає», «Віват, Король». Найпліднішою виявилася співпраця з Володимиром Івасюком, Ігорем Покладом, Геннадієм Татарченком.

 

У дні путчу в 1991 році на радіостанції «Эхо Москвы» щогодини в ефірі лунала пісня «Свобода» з рок-опери «Біла ворона», а сама рок-опера, яку відродила театральна компанія «Бенюк і Хостікоєв», досі є надзвичайно актуальною. З легкої руки Юрія Рибчинського українською заспівали Олександр Малінін, Тамара Гвердцителі, Ірина Алегрова, Лоліта. А вірші «Шлях до Тараса», «Мова, наша мова», «Стара актриса» увійшли до шкільної програми.

 

Також Юрій Рибчинський удостоєний звань заслужений діяч мистецтв та народний артист України.

 

Варто відзначити, що серед більш як півтисячі осіб, відзначених званням Герой України, є багато творчих особистостей. Зокрема, таке звання мають поети Іван Драч, Дмитро Павличко, Борис Олійник, актриса Ада Роговцева, художній керівник ансамблю Вірського Мирослав Вантух, співачка Ніна Матвієнко, композитор Олександр Білаш та інші митці. У 2005 році готувався указ про присвоєння такого звання Ліні Костенко, однак вона відмовилася.

 

Водночас, це звання в різні часи отримали багато одіозних політиків. Зокрема, Зірка Героя є в активі Юхима Звягільського, Тетяни Засухи, Володимира Литвина і нинішнього лідера «Опозиційного блоку» Юрія Бойка, а також у п’ятьох кримських екс-депутатів, які нині працюють на Росію.

 

Звання Героя України досі має і одіозний Борис Бєлаш, «улюблений поет Віктора Януковича», який отримав це звання у 2011 році з рук екс-президента. Тепер же Білаш живе в Донецьку, а минулого року його антиукраїнські вірші з’явилися в збірнику «Поети –за Новоросію»

 

Звання Героя України передбачає 25 різноманітних пільг.