Журналіст Віталій Гайдукевич і командування Сил спеціальних операцій сперечаються через вовкулаку

07:39, 14.07.2016
Журналіст Віталій Гайдукевич і командування Сил спеціальних операцій сперечаються через вовкулаку

Варіанти нарукавної емблеми для польового однострою Сил спеціальних операцій ЗСУ.

Причиною суперечок стала запропонована групою ентузіастів центральна емблема  Сил спецоперацій ЗСУ, на якій зображений вовкулака (перевертень). «Хворий собака в кущах», «підперезаний вовкулака» - так відреагували представники ССО на перевертня, запропонованого, як беретний знак та нарукавна емблема для польового однострою бійців.   

 

Нагадаємо, що на початку липня був оприлюднений дизайн нових предметів однострою та знаків розрізнення Збройних Сил України, що пройшли погодження в Генштабі ЗСУ і Міноборони, а 5 липня були остаточно затверджені на рівні Президента України – Верховного головнокомандувача ЗСУ.

 

До творчого колективу розробників одностроїв і знаків розрізнення увійшли відомі художники, історики, геральдисти, фахівці у сфері військової емблематики тощо, які стверджують, що створили «нове обличчя» ЗСУ, взявши найкраще з історії українського війська: від часів Київської Русі до УПА.

 

Координатором групи є журналіст Віталій Гайдукевич.

 

 

Утім, «нове обличчя» не сподобалося командуванню новостворених Сил спецоперацій ЗСУ. У середу на сторінці ССО у Facebook командування «наймолодшого роду ЗСУ» оприлюднило відкритий лист, в якому заявило про категоричне несприйняття запропонованої символіки.  

 

Аргументи військових: образ вовка часто має в українському фольклорі похмуру репутацію, пов’язану з лихими силами; вміння козаків-характерників перетворюватися на вовків є атрибутом не героїчної, а відьмацької магічності; вовкулакою міг вважитися чоловік, який відвернувся від Бога тощо.

 

«У військовому середовищі «перевертень» є одним з термінів, які визначають зрадника, дворушника. Це – суто негативний термін та символ для солдата та офіцера. Частково це перекликається із популярною ідіомою «перевертень у погонах», що означає людину, яка обрала служіння власному гаманцю замість служіння суспільству», - зазначає командування ССО.

 

І додають, що «вовкулака та вовк не властиві світовій традиції емблем ССО», не використовується силами спецоперацій країн НАТО. Водночас, цей символ є популярним серед тюрських народів, серед народів Кавказу, а також у Російській Федерації (спецназ Ічкерії, 45 окремий розвідувальний полк тощо).

 

Як альтернативу вовкулаці, командування ССО пропонує «універсальний символ», який вважає «ідеальним варіантом»: двозуб князя Святослава (адже в якості девізу ССО запропоновано вислів князя-завойовника: «Іду на Ви») поєднаний із мечем в єдиний тризуб.  

 

 

Прихильники емблеми із зображенням вовкулаки вже відреагували у соцмережах на цей варіант: помстившись за «хворого собаку в кущах» назвали його «меч, що стирчить з унітазу». І нагадують про повагу до вовка в українській культурі, про легендарного отамана-характерника Івана Сірка тощо.

 

Водночас, командування ССО закликає розробників нової символіки ЗСУ  не ігнорувати думку військових, а шукати спільне рішення.

 

У свою чергу, координатор групи розробників Віталій Гайдукевич відреагував на відкритий лист ССО також у Facebook.

 

За його словами, образ ССО був «народжений» першим, коли Сил спецоперацій ще не існувало юридично. Емблему з вовкулакою тоді схвалив герой оборони Краматорського аеропорту Сергій Кривонос, який саме створював ССО.

 

«Кривонос погодився, що ідея сірого строю, чорної сорочки і вовкулаки - гарно. Єдине, що попросив - графічно доробити звіра», - пише Гайдукевич.

 

Журналіст стверджує, що коли на початку 2016 року командувачем ССО було призначено Ігоря Луньова, група розробників домовилась із ним про співпрацю задля  узгодження деталей символіки. Утім, представники ССО згодом чомусь перестали виходити на зв’язок.

 

Як вказує Гайдукевич, з’ясувалося, що у ССО не має фахівців з емблематики, але вони почали боротися із ідеєю щодо вовкулаки «через маніпуляції і підміну понять», псевдонаукові твердження тощо.

 

«Прохання схаменутися і побачити унікальність пропозиції - не працювали», - стверджує Віталій Гайдукевич. - Я ніколи не радив військовим, як вбивати ворога - вони вміють це краще. Я ненавиджу диванних експертів, котрі радять армії, як йти «на Ростов». Але я ніколи не міг уявити, що в ССО є такі ж диванні експерти, котрі вважають, що можуть радити фахівцям з емблематики, геральдики, малювання, історії...».