Опитування: в Україні назріває тарифний бунт

11:16, 12.07.2016

Дві третини українського населення не готові більше терпіти зниження  рівня власного життя, бо їхнє матеріальне становище вже зараз є нестерпним (за рік цей відсоток виріс на 7%), а 20,5% — бо зневірилися в успіху реформ (у липні 2015 року — 25%).

Тільки 8% опитаних готова й надалі терпіти подальше зниження рівня власного життя заради кінцевого успіху реформ стільки, скільки потрібно. А 25% — не більше року.   

Про це свідчать результати опитування, проведеного спільно  фондом  «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва та соціологічна служба Центру Разумкова з 1 по 16 травня 2016 року

За словами директора Фонду «Демократичні ініціативи»  Ірини Бекешкіної, дослідження було проведено до того, як було оголошено про нові тарифи, і зараз терпіння вже на межі.

«Я дуже боюся, що може бути вибух, пов’язаний з тарифами, з тарифами треба щось зробити», — сказала вона в коментарі «Громадському радіо». 

Ще одним невтішним висновком  дослідження стало те, що, як і рік тому, переважна більшість українців не вірить в успішність реформ: 37% — мають лише частку надії в реформи, а 28% – абсолютно зневірені в успіху.

В успіху реформ переконані лише 5% опитаних. Ще 24% загалом вірять в те, що реформи можуть бути вдалими, але мають певні сумніви.

Схожі очікування в українських громадян і від діяльності нового уряду: тільки 4% переконані в тому, що він повністю впорається з проведенням реформ, і ще 22% сподіваються на відносний успіх. Натомість 33% українців мають сумніви в успішності нового уряду, а 18% думають, що новий уряд буде взагалі провальним.

«Ця невіра є дуже тривожним фоном для проведення реформ, тому що для цього треба, щоб люди вірили в успіх. Взагалі успіх будь-якої справи залежить від того, наскільки люди вірять в цей успіх, а тут ми бачимо, що такого не має», - попередила про тривожні тенденції у суспільстві соціолог.

Усього було опитано 2016 респондентів віком від 18 років зі всіх регіонів України за винятком окупованого Криму та тимчасово непідконтрольних територій Донецької та Луганської областей.