Українських політв’язнів Карпюка і Клиха відвідає російський омбудсмен

13:01, 22.06.2016
Українських політв’язнів Карпюка і Клиха відвідає російський омбудсмен

Тетяна Москалькова і Валерія Лутковська.

Засуджених російським судом українців Миколу Карпюка та Станіслава Клиха, які зараз перебувають в СІЗО Грозного (Чечня), провідає російський омбудсмен Тетяна Москалькова або її регіональні представники для перевірки умов їхнього утримання.

 

Про це під час тригодинної зустрічі у вівторок ввечері в Мінську домовилися омбудсмени України та Росії – Валерія Лутковська і Тетяна Москалькова, розповів «Громадському радіо» прес-секретар українського омбудсмена Михайло Чаплига.

 

«Або вона особисто, або регіональні представники повинні відвідати їх. Максимально об’єктивно оцінити ситуацію з розумінням того, що політику залишаємо в стороні, з точки зору прав людини. Якщо є повідомлення про тортури, то звернутися до компетентних органів, щоб було ефективне розслідування і також звернути увагу на процесуальні права, — каже Михайло Чаплига. - Москалькова спокійно сприйняла інформацію щодо неприпустимості катувань і необхідності людського поводження із засудженими. І сказала, що її дійсно це турбує."

 

За його словами, Уповноваженому Верховної Ради з прав людини Валерії Лутковській також вдалося домовитись про передачу з Криму лише 18 українських ув'язнених, хоча у списку української сторони було близько 40 осіб.

 

«Домовленість була виключно про переміщення тих засуджених, які знаходилися на підконтрольній території станом на березень 2014 року і, відповідно, про їх переміщення на підконтрольну територію у зв’язку з їх бажанням відбувати покарання на території підконтрольній Україні, згідно з законодавства України», — розповіла вже сама пані Лутковська у середу.

 

Нагадаємо, що наприкінці травня Верховний суд Чечні засудив Миколу Карпюка до 22,5 років позбавлення волі, Станіслава Клиха — до 20 років за звинуваченням у вбивстві російських військовослужбовців та участі в банді на боці бойовиків в першій чеченській війні. Російський правозахисний центр «Меморіал» визнав Карпюка і Клиха політв’язнями.

 

Зазначимо, що російський омбудсмен погодилася відвідати Карпюка і Клиха невдовзі після того, як їхні прізвища згадали на засіданні ПАРЄ у Страсбурзі (Франція) у вівторок. Зокрема, депутат Верховної Ради Надія Савченко, як колишній політв’язень, закликала світових політиків допомогти звільнити українців, яких у Росії утримують за ґратами з політичних мотивів.

 

Радник голови СБУ Юрій Тандит одразу після виступу Надії Савченко заявив у Страсбурзі, що російські спецслужби підлаштували затримання Миколи Карпюка, який приїхав до Росії «на запрошення одного з генералів російських спецслужб, на переговори фактично з білим прапором для того, щоб говорити про долю Криму й нашого Донбасу».