Порошенко призначив послом у Норвегію – захисника «російських інтересів»

11:58, 21.06.2016
Порошенко призначив послом у Норвегію – захисника «російських інтересів»

Посол України в Норвегії В'ячеслав Яцюк

Президент Петро Порошенко своїм наказом  звільнив Сергія Корсунського з посади надзвичайного й повноважного посла України у Туреччині  Сергія Корсунського.  

Указ був підписаний 18 червня, передає прес-служба глави держави. 
 
В тексті указу не вказані причини звільнення Корсунського. 
 
За інформацією видання «Новий регіон», Корсунський був Надзвичайним й Повноважним Послом України в Туреччині з 2008 року. Він також є заслуженим економістом України, доктором фізико-математичних наук. До призначення послом Корсунський працював радником, а потім тимчасовим повіреним у справах України в США.  
 
Також  19 червня Порошенко призначив послів України у Малайзії, Норвегії, Шрі-Ланці, Брунеї та Танзанії. З них двоє послів – новопризначені, а троє – будуть поєднувати посади.  
 
Зокрема, на посаду надзвичайного і повноважного посла України в Норвегії був призначений В'ячеслав Яцюк. Призначення цього дипломата українським послом викликало обурення  серед деяких  політологів, експертів і журналістів . Як нагадав на своїй сторінці в Facebook журналіст Ігор Соловей, саме Яцюк в МЗС України при Януковичі курирував роботу проти Майдану. 
 
«Якщо ще згадати його заслуги в посольстві в Росії (наприклад, їзда по Москві п'яним на авто - а після зупинки поліцейськими машина просто була кинута посеред дороги. Ну, і ще багато різних моментів, які не з кращого боку характеризує людину), то це нівелює всю історію про «серйозний і відповідальний» підхід АП і МЗС до процесу підбору послів (а саме цим пояснюють затримку в призначенні послів в інших країнах)», - підкреслив журналіст. На думку Солов'я, той, хто просунув цю кандидатуру – «дуже серйозно підставив президента Порошенко».
 
Про неоднозначну репутацію Яцюка пишуть й експерти Аналітичної групи Geostrategy. Так,  перебуваючи  на посаді виконуючого обов'язки директора політичного департаменту МЗС України Яцюк розсилав 7 грудня 2013 року в посольства України за кордоном лист, в додатку до якого містилося пояснення міністра МВС Віталія Захарченка про події, пов'язані з проведенням мирних демонстрацій в Києві. У ньому влада через українських дипломатів за кордоном намагалася нав'язати міжнародним партнерам думку про те, що мирні демонстранти поводяться агресивно, провокуючи тим самим органи правопорядку до застосування сили.
 
Geostrategy повідомляють, що Яцюк є людиною, близькою  до групи «Леоніда Кожари - Анатолія Орла», «яка в своїй діяльності орієнтується на просування російських інтересів в Україні та на міжнародній арені». 
 
Як зазначив журналіст Ігор Соловей,  Яцюку допомагав просуватися кар’єрними сходами  екс-міністр закордонних справ Леонід Кожара. Останній створив  в Києві після Революції гідності  «Інститут світу», який  «стежить за виконанням Україною Мінських угод», що однозначно говорить про те, яку країну ця установа представляє. «А колишній шеф Анатолій Орел тепер проживає в Москві. Ось така компанія», - додав журналіст.
 
Разом з тим, новим послом України в Малайзії став Олександр Нечитайло. Він є кадровим дипломатом, кар'єру розпочав у вересні 1995 року в Управлінні країн АТР, БСС і Африки МЗС України, потім працював в секретаріаті глави МЗС, а з лютого 2016 року і по теперішній час - директор Департаменту Азіатсько-Тихоокеанського регіону в МЗС України. Нечитайло за кордоном працював радником посольства України в Малайзії, другим секретарем в посольстві України в Китаї та другим секретарем в посольстві України в Індонезії. Володіє англійською та китайською мовами.
 
Крім того , Надзвичайний і повноважний посол в Індії Ігор Полиха за сумісництвом буде представляти Україну в Шрі-Ланці. У свою чергу Надзвичайний і Повноважний Посол України в Сінгапурі Дмитро Сеник тепер за сумісництвом працюватиме послом і в Брунеї. Також за сумісництвом надзвичайним і повноважним послом України в Танзанії призначений посол України в Кенії Євген Цимбалюк.