Генпрокуратура затримала Кацубу-молошого, підозрюваного у розкраданні «Нафтогазу»

19:18, 17.06.2016
Генпрокуратура затримала Кацубу-молошого, підозрюваного у розкраданні «Нафтогазу»

Кацуба-старший і його сини - Сергій і Олександр.

Колишнього заступника голови правління НАК «Нафтогаз» і екс-керівника «Чорноморнафтогазу» Олександра Кацубу затримано у п’ятницю біля свого будинку співробітниками Військової прокуратури спільно зі слідчими Генпрокуратури. Останні належать до групи з розслідування економічних злочинів часів Януковича на чолі з відомим слідчим-«важняком» Володимиром Жербицьким.

 

Про затримання "одного з ключових гравців злочинної організації Віктора Януковича" повідомила речник Генпрокурора Луценка Лариса Сарган на своїй сторінці в Facebook. Свій пост вона назвала "Велика риболовля триває!". 

 

«Проводяться необхідні слідчі дії та вирішується питання про обрання запобіжного заходу», – зазначає пані Сарган.

 

Військовий прокурор сил АТО, керівник групи прокурорів Костянтин Кулик повідомив «Українській правді», що охорона Кацуби під час затримання не втручалася.

 

Сергія Кацубу і його молодшого брата - Олександра (обидва обіймали посади заступників голови правління НАК «Нафтогаз України») МВС оголосило у розшук ще у жовтні 2015 року. Їхній батько – Володимир Кацуба є народним депутатом від партії «Відродження».

 

Кацубу-молодшого підозрюють у причетності до присвоєння майже 450 млн. гривень, що належать «Нафтогазу». Йдеться про розкрадання великих обсягів бензину на вказану суму, яке підозрюваний здійснив через компанію «Газ Україна  2020». Ця компанія входила в групу олігарха Сергія Курченка «Газ Україна 2009», який був формальним касиром «Сім’ї» Януковича.

 

Кацубі інкримінують вчинення злочинів, передбачених ст. 255 (створення злочинної організації) та ст. 191 (привласнення майна шляхом зловживання службовим становищем) Кримінального кодексу України.

 

Нагадаємо, що у липні 2014 року Кабінет міністрів звільнив Олександра Кацубу з посади заступника голови НАК «Нафтогаз України» за «неналежну поведінку під час офіційного лікарняного».

 

Крім цього, обох братів Кацуб звинувачують у махінаціях із 3,4 млрд. кубометрів газу вартістю 12 млрд. гривень. Кацуба-молодший також відомий причетністю до закупівлі скандальних «вишок Бойка» за значно завищеною ціною.