Микола Романчук не втік і прийшов до суду

11:59, 08.06.2016
Микола Романчук не втік і прийшов до суду

Перший заступник голови Миколаївської обласної державної адміністрації Микола Романчук, підозрюваний у хабарництві, у середу з'явився на засідання Приморського районного суду Одеси.

 

Представники військової прокуратури Південного регіону України просять суд обрати  Романчуку міру запобіжного заходу – тримання під вартою на 60 діб або призначити заставу в розмірі 20,3 млн. гривень. У разі внесення застави прокурори просять суд заборонити Романчуку залишати межі Миколаєва.

 

Раніше речник СБУ Олена Гітлянська запевняла ЗМІ, що Микола Романчук не переховується і буде присутній в середу на засіданні суду. За її словами, Микола Романчук мав право покинути лікарню, оскільки у понеділок суд не ухвалив рішення щодо обрання йому запобіжного заходу. В СБУ сподіваються, що суд таки ухвалить рішення щодо запобіжного заходу для Миколи Романчука і він його виконає.

 

«Правоохоронці оперативно підготували матеріали і направили до суду для обрання запобіжного заходу, але, на жаль, упродовж 72 годин, відведених українським законодавством, суд не ухвалив рішення. Тому він зміг покинути лікарню. Наскільки нам відомо, він поїхав у напрямку дому», – каже Олена Гітлянська.

 

Нагадаємо, що 3 червня військовою прокуратурою спільно з СБУ було затримано чотирьох посадовців Миколаївщини під час отримання хабара у розмірі 92 тис. доларів, який вони вимагали за надання дозволу з облаштування кар’єру з видобутку вапняку. Серед затриманих - перший заступник «губернатора» Микола Романчук, який має нагороду «Герой України» та заступник керівника одного з районів Миколаївської області. Під час обшуку маєтку Романчука слідчі знайшли валізу, в якій були 300 тис. доларів, а також підземні тунелі, у яких чиновник облаштував сейфи, наповнені золотими злитками, ювелірними коштовностями, раритетними іконами та стародруками.

 

6 червня Приморський районний суд Одеси протягом п’яти годин так і не зміг обрати запобіжний захід для Романчука і дозволив госпіталізувати його. Суддя Юрій Кушніренко оголосив  перерву в засіданні на невизначений термін, до одужання підозрюваного.

 

Оскільки термін затримання Романчука на 72 години, відповідно до ст. 208 КПК України, закінчився у понеділок о 22.30, вже у вівторок по обіді Романчук залишив Одеську міську лікарню через чорний вхід і поїхав у невідомому напрямку на машині сина.