Могила Литвинових у Полтаві з написом про «петлюрівські банди» виключена з реєстру пам'яток

19:52, 06.04.2024
Могила Литвинових у Полтаві з написом про «петлюрівські банди» виключена з реєстру пам'яток

Тепер поховання братів Литвинових можуть перенести із центру Полтави. (poltava.to)

Міністерство культури та інформаційної політики нарешті виключило з Держреєстру нерухомих пам’яток України братську могилу борців за владу Рад, яка розташована у Петровському парку Полтави.

 

Йдеться про могилу більшовиків-комуністів: братів Петра та Анатолія Литвинових на якій написано, що вони «загинули в боротьбі з «петлюрівськими бандами».

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє видання «Полтавщина» з посиланням на коментар представника Українського інституту національної пам'яті в Полтавській області Олега Пустовгара.

 

Могилу як «пам’ятку історії» внесли у Держреєстр відповідно рішення виконкому Полтавської облради народних депутатів, яке ухвалили у квітні 1982 року.

 

Тепер поховання братів Литвинових можуть перенести із центру Полтави. Олег Пустовгар вже направив звернення до секретаря міськради Катерини Ямщикової, в якому пропонує перенести останки комуністів на одне із комунальних кладовищ.

 

Таке розпорядження Катерина Ямщикова, як виконувачка обов’язків міського голови, може ухвалити одноосібно до 27 квітня, відповідно до законодавства про деколонізацію топонімії.

 

“Цей незаконний російсько-комуністичний знак — надгробна плита червоноармійцям-учасникам встановлення радянської влади, знаходиться у центральній парковій зоні Полтави. Ця плита звеличує братів Літвінових, які скоювали і тоді, понад сто років тому, злочини проти українців.

 

Анатолій і Пьотр Літвінови обіймали керівні посади в органах окупаційної комуністичної радянської влади. Один був уповноваженим жорстокого карального репресивного органу влади більшовицької Росії — Всеросійської Чрезвичайної комісії (ВЧК), яка згідно зі злочинними декретами Владіміра Лєніна впроваджувала політику «червоного терору». Інший керував полтавським відділенням продбюро, що було ланкою в системі ленінської «продразверстки».

 

Як відомо, «продовольча диктатура» і «продрозверстка», зокрема, це невід’ємні складові політики «воєнного комунізму», яка запроваджена ленінським декретом Ради комісарів РСФРС та декретом ВУЦВК УСРР «Про продрозверстку лишків врожаю 1918 та попередніх років». Простіше кажучи, силоміць відбирали у селян хліб, прирікаючи їх на голодну смерть. Тобто вчиняли подібні злочини як зараз на тимчасово окупованих територіях окупанти Путіна-Шойгу», - пояснює представник УІНП.

 

Історик зазначає, що під час одного такого рейду на Миргородщину українські повстанці, які симпатизували Симону Петлюрі і чинили опір «продрозверстці», ліквідували червоних катів.

 

Зокрема, згідно з даними відомої краєзнавиці Людмили Розсохи, учасники повстання під проводом Сергія Дубчака розстріляли лєнінських посіпак Литвинових у Миргороді з 3 на 4 квітня 1919 року. Також на плиті написано про інших 27 учасників встановлення радянської влади.

 

Братську могилу комуністів у Петровському парку неодноразово обливали фарбою.

 

Після початку повномасштабної війни, обласний департамент культури направив клопотання до Міністерства культури щодо зняття з обліку 164 об’єктів культурної спадщини, які підлягають демонтажу відповідно декомунізації. Серед них було й поховання братів Литвинових. Звернення до Мінкульту відбулося торік у травні. Також управління житлово-комунального господарства Полтавської міськради повідомляло, що на 2023 рік не передбачено фінансування на перепоховання останків померлих.

 

Окрім могили братів Литвинових, Мінкультури вилучило з Держреєстру нерухомих пам’яток України поховання учасника штурму Зимового палацу та громадянської війни Абрамова І.О. (могила розташована на кладовищі на вулиці Європейській).  Так само з пам’яток вилучено могилу Григорія Кондратенка, який був організатором партизанського руху на Полтавщині в 1918-1919 роках (цвинтар на Паїсія Величковського, 3).

 

Також могила активного учасника встановлення радянської влади в Полтаві Петра Вороніна, вже не є історичною пам’яткою (кладовище у мікрорайоні Вороніна). Ще з нерухомих пам’яток України Міністерство культури вилучило поховання Миколи Баринова — активного борця за владу Рад, командира 105 батальйону ВНК (цвинтар на Червоному шляху).

 

Як поівдомляла "УМ", Історико-топонімічна комісія Одеси рекомендувала міській раді перейменувати Катерининську вулицю та Катерининську площу в центрі міста, які названі на честь російської цариці Катерини ІІ.