Помпеї знову вразили: археологи знайшли фреску із зображенням міфологічної сцени

13:17, 03.03.2024
Помпеї знову вразили: археологи знайшли фреску із зображенням міфологічної сцени

На фресці Гелла от-от потоне, вона тягнеться до брата, але її обличчя закрите хвилями. (ФОТО: Pompeii Archaeological Park)

У  Помпеї, давньому римському  місті, археологи знайшли фреску, що зображує сцену з давньогрецької міфології. Вона виконана в яскравих кольорах і є вишуканим витвором мистецтва.

 

Фреска намальована так, ніби це картина в рамці, повішена на жовтій стіні. Вона зображає міфічну оповідь про Фрікса та його сестру-близнючку Геллу, які разом утікали від їхньої мачухи Іно на чарівному барані зі золотою руною.

 

Як інформує УМ, про це повідомило видання The Guardian.

 

“Це чудова і добре збережена фреска. Міф про Фрікса та Геллу був популярний у Помпеях. Брат і сестра були змушені тікати, бо мачуха хотіла їх позбутися. Зробити це вона планувала шляхом обману та корупції. Однак Гелла впала у воду і потонула”, – розповів Габріель Цухтрігель, директор Археологічного парку Помпеї.

 

Гелла зображена на межі потоплення: вона тягнеться до брата, але її обличчя вже закрите хвилями.

 

 

Фреску планують відновити, але спочатку очистять від вулканічного попелу.

 

Як відомо, стародавнє місто Помпеї було зруйноване в 79 році нашої ери в результаті виверження Везувія, яке вбило понад 2000 людей. Його руїни стали одним із найбільш відвідуваних археологічних об’єктів у світі.

 

Зараз Помпеї є об’єктом Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО та другим за відвідуваністю туристичним об’єктом в Італії після Колізею в Римі.

 

Раніше археологи знайшли в Помпеях пекарню-в’язницю.

 

Як повідомляла УМ, Артефакти III-XI століть: на Рокитнянщині археологи дослідили старовинний могильник.