Євромайданівців убивали українські силовики під впливом рф - Офіс генпрокурора

13:41, 19.02.2024
Євромайданівців убивали українські силовики під впливом рф - Офіс генпрокурора

Під час Революції гідності убивали саме українські правоохоронці.

Убивства мітингувальників під час Революції гідності  здійснювали саме українські правоохоронці, які виконували злочинні вказівки тодішньої влади, але відбувалося це під впливом Російської Федерації.

 

Як інформує УМ, про це розповів під час брифінгу очільник Департаменту у «справах Майдану» Офісу генпрокурора Олексій Донський.

 

«Якщо багато хто хотів би почути, що були на Майдані російські снайпери, російські правоохоронці, то немає такого. Це красива версія, яка не має під собою реальних фактів. Вбивали, вчиняли насильницькі злочини саме українські правоохоронці, які отримали вказівки від української влади. Злочини вчинялися руками українських правоохоронців, однак, безумовно, Російська Федерація мала величезний вплив на прийняття цих рішень. Взагалі на весь хід подій, які відбувалися під час Революції гідності», - сказав він.

 

За словами Донського, слідчі восени 2023 року направили на розгляд суду справу щодо колишнього президента Віктора Януковича і представників його силового блоку, яким, серед іншого, інкримінують організацію і виконання убивств мітингувальників 18-20 лютого 2014 року.

 

«Якщо говорити про організаторів розстрілів по подіям 18-20 лютого, то безпосередньо докази стосовно впливу керівництва Російської Федерації на ці злочини ви можете почути під час судового розгляду. Вони стосуються як комунікації на рівні керівників держав, так і силовиків. Тут йде питання про вплив на прийняття рішень», - додав очільник Департаменту у «справах Майдану».

 

Дещо раніше прокурор у «справах Майдану» Денис Іванов розповів, що, за даними слідства, колишній президент Віктор Янукович дав вказівку тогочасному міністру внутрішніх справ Віталію Захарченку на застосування вогнепальної зброї відносно учасників Майдану близько 7 ранку 20 лютого 2014 року, перебуваючи у резиденції “Межигір’я”.

 

Під час апогею розстрілів 20 лютого 2014 року колишній президент Віктор Янукович спілкувався з президентом Росії Володимиром Путіним вісім разів. У цей час тодішній міністр внутрішніх справ Віталій Захарченко розмовляв з міністром внутрішніх справ Росії Володимиром Колокольцевим шість разів.

 

4 жовтня 2023 року Державне бюро розслідувань завершило слідство у справі стосовно експрезидента Віктора Януковича за організацію розгону та розстрілів демонстрантів 18 – 20 лютого 2014 року. Обвинувальний акт направили до суду. Окрім Януковича, у вчиненні злочинів проти майданівців обвинувачуються колишні міністр внутрішніх справ Захарченко, голова СБУ Якименко, міністр оборони Лебедєв та інші силовики.

 

Як повідомляла УМ, Намагались знищити докази вбивств учасників Революції Гідності: нові підозри екскомандирам-«беркутівцям».