Добудова музею Голодомору-геноциду: звернення до українців світу, урядів України та Канади

14:59, 15.02.2024
Добудова музею Голодомору-геноциду: звернення до українців світу, урядів України та Канади

Серію плакатів темі Голодомору присвятив видатний український художник Валерій Вітер. (facebook.com/HolodomorMuseum)

Протягом  300 років московія намагається знищити українську націю, ліквідувати українську державність. У 2014 році  росія розпочала чергову війну проти України, тимчасово окупувавши  Автономну Республіку Крим, місто Севастополь, частини Донецької та Луганської областей.

 

24 лютого 2022 року кремль розпочав широкомасштабні військові дії проти незалежної Української держави, під прикриттям т. зв. «спеціальної військової операції». Диктатор путін заявив  про «демілітаризацію» та «денацифікацію», тобто знищення Української держави та української нації. Російські окупаційні війська розпочали масові вбивства цивільного населення, руйнування українських міст, вчиняючи проти українського народу воєнні  злочини, злочини проти людства та геноцид.

 

Указом Президента України  із 05 години 30 хвилин 24 лютого 2022 року в державі введено воєнний стан. Демократичні країни світу заявили про підтримку України у боротьбі за незалежність, засудили агресію рф  та надають Україні військово-політичну і гуманітарну допомогу.     

 

13 жовтня 2022 року Парламентська асамблея Ради Європи за результатами термінових дебатів на тему "Подальша ескалація агресії Російської Федерації проти України"  ухвалила Резолюцію 2463 (2022),  якою визнала путінський  режим  терористичним та запропонувала створити Міжнародний трибунал для переслідування злочину агресії проти України. 21 листопада 2022 р. Парламентська асамблея НАТО  визнала рф державою-терористом.

 

Неурядові організації України, розуміючи, що майбутнє України залежить від спільної перемоги, як на полі бою, так і над агентами кремля та п’ятою колоною.  Саме на вирішення цього стратегічного завдання спрямована наша просвітницька діяльність, яка здійснюється   відповідно до: Конституції України;  Закону України  «Про реабілітацію жертв репресій комуністичного тоталітарного режиму 1917–1991 років» від 17 квітня 1991 р.; Закону України «Про Голодомор 1932–1933 років в Україні» від 28 листопада 2006 р.; Закону України «Про засудження комуністичного та націонал–соціалістичного (нацистського) тоталітарних  режимів   в  Україні  та  заборону  пропаганди  їхньої  символіки» від 9 квітня 2015 р.

 

Під час цієї роботи неурядові організації спираються також на  Резолюцію (1481) Парламентської асамблеї Ради Європи: «Необхідність міжнародного засудження злочинів тоталітарних комуністичних режимів»  від 25 січня 2006 року, в якій Асамблея закликала Україну дати нову оцінку історії комунізму, своєму власному минулому, чітко відмежуватись від злочинів тоталітарного комуністичного режиму та однозначно їх засудити.

 

15 грудня 2022 року Європарламент прийняв Резолюцію до 90-х роковин Голодомору, в якій:

 

-   закликав  держави ЄС сприяти обізнаності про  злочини, вчинені радянським режимом, шляхом інкорпорування історичних знань про них в освітні та дослідницькі програми;

- засуджує маніпуляції путінським режимом історичною пам’яттю з метою виживання;

-  закликає  ЄС та все громадянське суспільство активно  засуджувати та спростовувати всі спроби спотворення історичних фактів чи маніпулювання громадською думкою в Європі через фальшиві історичні наративи, які сфабриковані та поширюються для підтримки ідеології та виживання злочинних режимів;

- рішуче засуджує всі форми тоталітаризму; шкодує що злочини  радянського тоталітарного режиму досі не оцінювалися з правової точки зору, їх винуватці не були притягнуті до відповідальності, а злочини ніколи не були чітко засуджені міжнародною спільнотою; закликає до всебічної, історичної та  правової оцінки радянського режиму.

 

В той же  час, коли кращі сини та доньки захищають незалежність України зі зброєю в руках, п’ята колона фактично відкрила другий фронт  проти Українського народу, намагаючись  заблокувати та  знищити історичну правду про злочини кремля. 

 

Неурядові організації добре розуміють, що перемога над  внутрішнім ворогом та п’ятою колоною – це запорука перемоги Збройних сил України.

 

Українське суспільство глибоко занепокоєне діяльністю створеного у 2013 р. на кошти канадського бізнесмена Джеймса К. Темертея Центру «Студії Голодомору» (HREC), під керівництвом Людмили Гриневич, який під прикриттям нібито досліджень Голодомору займається розмиванням історичної правди та  запереченням злочину геноциду українців,  дискредитуючи  новітні наукові дослідження  Голодомору-геноциду.

 

Антиукраїнську діяльність проводить голова Українського інституту національної пам’яті Антон Дробович, який за роки свого керівництва займався переслідуванням  науковців, які розкривали злочини кремля проти українців. 

 

В даний час навколо Музею Голодомору створена комерційна атмосфера «купівлі-продажу» національних інтересів України, до якої залучені вказані особи, що є загрозою існування  Української держави та української нації.  МЗС України у 2020 р. заявило, що така діяльність не відповідає національним інтересам України. 

 

Брудне замовлення на приховування чисельності жертв геноциду українців –  є черговим злочином, оскільки  п’ята колона та  агенти кремля  намагаються нав’язати  Українському народу, державі та світу – велику брехню. 

 

Із засобів масової інформації громадськості України стало відомо, що уряд Канади нібито виділяє 15 млн канадських доларів на добудову Національного музею Голодомору-геноциду. З достовірних надійних джерел відомо, що ці кошти насправді виділяються сумнівною постаттю Джейсом К. Темертеєм, який виставив уряду України умови задля виділення цих коштів:

 

- кошти будуть надані в разі створення наглядової та експертної рад Музею, в яку ввійдуть підконтрольні йому особи;

- припинити  досліджувати чисельність знищених під час геноциду українців та зафіксувати в експозиції, що в 1932 – 1933 роках  «померло»  всього 3, 5 млн осіб.

 

І це в той час, коли в українських, італійських, американських, німецьких, польських  архівах та в архіві Ватикану знаходяться матеріали, що свідчать про знищення  від 12 до 16 млн українців. Крім того, проведені в Україні сучасні наукові дослідження та судові експертизи свідчать, що комуністичний режим фізично винищив у 1932 – 1933 рр.   10, 5 млн українців в Україні та Північно-Кавказькому краї. Дослідження продовжуються. Завдання української нації довести правду світу про цей найстрашніший злочин в історії людства.

 

Музей фактично збудований за державні кошти. Експозиція музею, яка є складовою національної безпеки, повинна бути також профінансована  виключно державою.

 

Намагання Джейма К. Темертея протягом багатьох років «купити» тему  Голодомору до цього часу не увінчалися успіхом. Саме тому, п’ятою колоною розроблена «спеціальна операція» проти Української держави, мета якої  приховати правду про масове винищення українців. Про це неодноразово писали українські та закордонні ЗМІ. Саме з цією метою в Україні 7 лютого прийняли в першому читанні зміни до Закону України «Про музей і музейну справу».

 

У зв’язку з викладеним, звертаємося до Української влади з вимогою оприлюднити наступну інформацію:

 

- чи дійсно 15 млн канадських доларів  виділяє саме уряд Канади?;

- чи відомо Українській владі, що ці кошти надає особисто  Джеймс К. Темертей?;

- надати копію угоди між урядами України та Канади, щодо виділення 15 млн канадських доларів на музей Голодомору;

- які саме умови виставив бізнесмен Джеймс Темертей  уряду України задля виділення коштів?

 

З цього питання неурядові організації та журналісти звернулися до посольства та уряду Канади, щодо надання відповідної інформації.

 

Українському суспільству добре зрозуміло, що йде боротьба за створення експозиції, яка повинна розкрити злочин геноциду українців, а не приховати історичну правду, що є загрозою національній безпеці України, тобто  антиукраїнські сили  намагаються знищити історичну правду про злочини кремля, вчинені у 1932 – 1933 роках проти українців, використовуючи брудні кошти. Не можливо будувати суверенну державу на антиукраїнських засадах.

 

Українські неурядові організації закликають Український народ, Українську владу, українців світу  бути пильними та не допустити створення антиукраїнських  проектів, спрямованих  на знищення Української держави та Української нації.

 

Всеукраїнське товариство «Просвіта» імені Тараса Шевченка

Конгрес української інтелігенції

Координаційна рада Національних  творчих спілок України

Національна спілка письменників України

Національна спілка народних майстрів України

Національна спілка художників України

Національна асоціації дослідників Голодомору-геноциду українців

Міжнародна асоціація дослідників Голодомору-геноциду

Асоціація фермерів та приватних землевласників України

Товариство «Україна- Світ»

Українська Гельсінська спілка

Спілка офіцерів України

Спілка ветеранів України

Громадська всеукраїнська  ліга «Україна – Нато»

Рух «Українська сила»

 

Звернення також оприлюднено виданням Слово Просвіти