У Києві демонтували пам’ятник більшовикам бронепоїзда «Таращанець»

13:55, 16.12.2023
У Києві демонтували пам’ятник більшовикам бронепоїзда «Таращанець»

Демонтований памʼятник відправлено до майстерні родини Зноби, який був його скульптором. (Фото з відкритих джерел)

У Києві продовжується процес декомунізації і знесення радянських пам'ятників.

 

Зокрема, сьогодні, 16 грудня, у Дарницькому районі міста нарешті був демонтований пам'ятник екіпажу більшовицького бронепоїзда "Таращанець".

 

Як інформує Україна молода, відповідні відео публікують місцеві пабліки.

 

У листопаді цього року Кабмін ухвалив рішення про вилучення цього пам’ятника з Держреєстру нерухомих пам’яток культурної спадщини.

 

Демонтаж підтвердив і очільник Дарницької райдержадміністрації Микола Калашник.

 

“Раніше я писав про ухвалене урядом рішення, що дозволяє демонтувати комуністичні памʼятники, зокрема екіпажу бронепоїзда “Таращанець”. Він був відкритий у 1974 році у сквері між вулицями К. Заслонова та Ялтинською. Його скульптором є В. Зноба, а архітектором — Є.Пильник.

 

Біля підніжжя бронзовий злиток з написом: “Тут поховані герої “Таращанця”, що віддали життя за владу Рад. Вічна Вам памʼять і слава!”. Сьогодні памʼятник успішно демонтовано та відправлено до майстерні родини В. Зноби, його син Микола також є скульптором”, — написав Калашник.

 

 

За його словами, на місці демонтованого монумента встановлять памʼятний монумент Героям російсько-української війни, а вулицю К. Заслонова планують перейменувати на вулицю Героїв-дарничан.

 

Як повідомляла УМ, у Києві цими днями демонтували монумент радянському військовому діячу Миколі Щорсу.