«Ген жайворонка» є спадком від неандертальців – дослідження

12:57, 15.12.2023
«Ген жайворонка» є спадком від неандертальців – дослідження

ДНК неандертальця може пояснити, чому деякі з нас є ранковими людьми Вчені виявили, що гени, успадковані від наших доісторичних родичів, підвищують схильність до раннього вставання – корисно в регіонах з короткими зимовими днями

Люди-жайворонки успадкували ген, що дозволяє рано прокидатися, від неандертальців – це виявили вчені з Каліфорнійського університету.

 

Як інформує УМ, про це пише видання The Guardian.

 

Дослідники проаналізували фрагменти ДНК неандертальця і припустили, що Homo Sapiens отримали цей ген під час переселення з Африки до Євразії 70 тисяч років тому. Вони схрещувалися з неандертальцями, які вже звикли до холоднішого клімату. На півночі дні взимку коротші, тому неандертальці і люди мали збирати їжу, як тільки розвиднялося.

 

Однак зараз «ген жайворонка» відіграє невелику роль для сучасної людини, оскільки на її біоритми впливає багато різних факторів. Загалом сучасні люди мають до 4% неандертальської ДНК, зокрема, гени, пов’язані з пігментацією шкіри, волоссям, жиром та імунітетом.

 

 

Минулого року науковці вперше виявили мережу родинних звʼязків між неандертальцями. Це сталося завдяки стародавній ДНК з фрагментів кісток і зубів, яку знайшли у печерах на півдні Сибіру.

 

Як повідомляла УМ, Двометровий череп: у Британії знайшли рештки величезного динозавра.