Співавтор Акту проголошення незалежності Леонтій Сандуляк помер у Чернівцях

08:14, 04.12.2023
Співавтор Акту проголошення незалежності Леонтій Сандуляк помер у Чернівцях

Леонтій Іванович Сандуляк. (facebook.com/oblrada.cv.ua)

Один із засновників Народного руху України Леонтій Сандуляк відійшов у засвіти на 87 році життя у Чернівцях в неділю, 3 грудня.

 

Разом із Левком Лук'яненком він був співавтором Акту проголошення Незалежності України.

 

Як інформує Україна молода, про важку втрату повідомила Чернівецька обласна рада.

 

«На 87 році життя відійшов у засвіти Леонтій Іванович Сандуляк - перший надзвичайний повноважний посол України в Румунії, співавтор Акту проголошення державної незалежності України, почесний громадянин міста Чернівці», - йдеться у повідомленні.

 

Зазначається, що він став першим у багатьох сферах:

 

Перший доктор медичних наук, професор із села Козиряни Кельменецького району Чернівецької обл., де він народився.

 

Перший демократично обраний народний депутат СРСР останнього скликання від міста Чернівці та Глибоцького району (44-ий виборчий округ, куди входив і нинішній Герцаївський район, який відновлено за його клопотанням у 1989 році).

 

Перший голова Чернівецької краєвої організації Народного руху України. Також він один із засновників Народного руху України.

 

Перший голова Зеленого руху Буковини, а відтак його почесний голова; один із засновників асоціації “Зелений світ” і, відтак, його почесний голова.

 

Перший надзвичайний повноважний посол України в Румунії.

 

Співавтор Акту проголошення державної незалежності України.

 

«Щирі співчуття родині..

Вічна і незабутня пам‘ять легендарному буковинцю!», - написали в облраді.

 

Національний музей історії України інформує, що чернетку Акту проголошення незалежності України вранці 23 серпня 1991 року написав Левко Лук’яненко у співавторстві з Леонтієм Сандуляком.

 

Нагадаємо, Верховна Рада затвердила Акт проголошення незалежності України 24 серпня 1991 року, грудневий референдум того ж року було проведено одночасно з першими виборами президента, на яких переміг Леонід Кравчук.

 

Як повідомляла «УМ», інший співавтор Акту проголошення Незалежності України Левко Лук'яненко помер 7 липня 2018 року на 89-му році життя.