У Онтаріо старшокласники вивчатимуть Голодомор на курсі історії Канади

19:02, 28.11.2023
У Онтаріо старшокласники вивчатимуть Голодомор на  курсі історії Канади

В Канаді впроваджують обов'язкове вивчення Голодомору у школах

Уряд провінції Онтаріо прийняв рішення включити тему Голодомору 1932-33 років до шкільної програми. Згідно з нововведенням, курс вивчення радянського злочину буде введений до програми історії Канади для 10-го класу з вересня 2025 року. Ця ініціатива спрямована на розширення знань учнів щодо історичних подій і висвітлення важливого періоду Голодомору, який мав серйозні наслідки для українського народу. 

 

Як інформує Україна молода, про це оголосив міністр освіти Стівен Лечче 28 листопада під час пресконференції в Школі Святого Димитрія.

 

"Це важлива новина для української громади Канади, яка протягом багатьох років працювала над тим, щоб підвищити обізнаність Світу про жорстоку кампанію Йосипа Сталіна проти української ідентичності у 1932-1933 роках", – кажуть у фундації.

 

Канада стала першою країною у світі, яка у 2008 році визнала Голодомор геноцидом українців. У 2014 році Канадсько-Українська Фундація розробила Національний інформаційний тур про Голодомор, щоб сприяти обізнаності канадців про Голодомор.  

 

"Зростання екстремізму, в тому числі комунізму та марксизму, є прямою загрозою для нашої демократії, соціальної згуртованості та цінностей канадців.  Я сповнений рішучості посилити освіту щодо наших спільних цінностей, в тому числі шляхом обов'язкового вивчення жахів переслідування українців під час Голодомору в 10-му класі з історії Канади", – заявив Стівен Лечче.

 

На його думку, таке навчання допоможе учням ніколи не бути "сторонніми спостерігачами", зрозуміти небезпеку тоталітаризму та захистити фундаментальні канадські цінності свободи та демократії від комуністичного екстремізму.

 

Уряд Онтаріо також інвестував $400 тисяч на підтримку Національного туру з підвищення обізнаності про Голодомор (The Holodomor National Awareness Tour) та мобільного класу з вивчення Голодомору. 

 

Фінансування дозволить мобільному класу подорожувати школами провінції та залучати учнів 6-12 класів до експериментального навчання. Лекції у мобільному класі Голодомору вже прослухали понад 70 тисяч людей по всій Канаді та учні з понад 500 канадських шкіл.

 

"Мобільний клас Голодомору – це унікальне навчальне середовище, яке використовує передові технології для повного занурення та допомоги учням у вивченні Голодомору в цифровому класі на колесах. Поєднання технологій та інтерактивного контенту, розробленого для цієї програми, визначає абсолютно новий спосіб проведення уроків, що дозволяє фасилітатору та учням активно взаємодіяти один з одним", – кажуть ініціатори.

 

На лекціях розповідають про геноцид, вчинений сталінським режимом проти українців. Зокрема, про те, чому про Голодомор не знали на Заході, як радянська влада приховувала геноцид, як іноземні журналісти збирали свідчення, воювали з пропагандою та добивались правди.

 

Цього року мобільний клас Голодомору подорожував Східною та Західною Канадою, а минулого тижня був в Оттаві, щоб відзначити 90-ті роковини Голодомору на Парламентському пагорбі.

 

Як повідомляла УМ, до дня пам’яті жертв Голодомору у 1932-33 роках Міністерство внутрішніх справ передало у Національний музей Голодомору-геноциду 1022 справи періоду голоду на території України у минулому столітті. Більшість з них про канібалізм, і стосуються періоду березня–червня 1933 року, що збігається з піком смертності та демонструє сплановане доведення українців до стану відчаю та переходу за межу людської моралі.