У Ніжині встановили пам’ятник Герою України Олександрові Мацієвському

19:45, 24.11.2023
У Ніжині встановили пам’ятник Герою України Олександрові Мацієвському

Рашисти розстріляли полоненого солдата Олександра Мацієвського за фразу «Слава Україні»

У Ніжині встановили пам'ятник Герою України Олександру Мацієвському, якого розстріляли рашисти за гасло "Слава Україні!".

 

Пам'ятник став центральною фігурою меморіалу, присвяченого українським захисникам, які загинули в боротьбі проти російських окупантів.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомили у Ніжинській міськраді.

 

Відомо, що скульптуру виконано з бронзи, висота її становить 2.2 метра. 

 

У місті планують створити меморіальний комплекс. Меморіальний об’єкт буде споруджено на круглому червоному граніті діаметром 16 метрів.

 

А на чорних гранітних сегментах козацького хреста викарбують імена полеглих Героїв. 

 

 

Як відомо 6 березня у мережі зʼявилося відео, на якому російські окупанти розстрілюють полоненого українського солдата за слова "Слава Україні". Кадри отримали широкий суспільний резонанс. Мінімальна кількість інформації про час та місце цього злочину призвели до того, що український Герой ідентифікувався із 2 особами.

 

Пізніше зʼясувалося, що загиблий солдат роти вогневої підтримки 163-го батальйону Територіальної оборони міста Ніжин 119-ї бригади сил ТРО Олександр Ігорович Мацієвський.

 

8 березня Регіональне управління Сил ТрО "Північ" Збройних сил України офіційно заявило, що на кадрах - солдат Олександр Мацієвський.

 

12 березня СБУ офіційно оприлюднила інформацію, що розстріляний воїн – це Олександр Мацієвський. 

 

Президент Володимир Зеленський присвоїв Олександру Мацієвському звання Героя України.

 

Як повідомляла УМ, графіті з Героєм України Олександром Мацієвським з’явилося  в столиці Німеччини. Його створили біля Музею берлінського муру (Museum Haus am Checkpoint Charlie) на Фрідріхштрассе 43-45.