Очільник політв'язнів Закарпаття Іван Коршинський помер у віці 95 років

15:45, 17.11.2023
Очільник політв'язнів Закарпаття Іван Коршинський помер у віці 95 років

Україна втратила борця за права політв'язнів: на 95 році помер Іван Коршинський (facebook.com/odazakarpattya)

У віці 95 років помер Іван Коршинський, видатний діяч і глава Закарпатської крайової організації Всеукраїнського товариства політичних в'язнів і репресованих.

 

Як інформує Україна молода, про  це повідомили на сторінці Закарпатської ОВА у Facebook.

 

"Видатна постать в історії Закарпаття та всієї країни. Мудра і чуйна Людина. Людина-легенда. Його не зламали арешти радянської влади та роки в таборах ГУЛАГу", — пишуть в ОВА.

 

Іван Коршинський народився 5 червня 1928 у селі Буштино Закарпатської області. У 1945 році був заарештований органами МДБ СРСР, обвинувачувався у підпільній боротьбі проти більшовицького режиму, організованої ОУН. Згодом звільнений з ув'язнення.

 

У 1947—1948 роках — студент Ужгородського державного університету.

 

У 1948 році заарештований удруге, засуджений до 10-ти років ув'язнення за статтею 54-10 ч.1 КК УРСР "контрреволюційна агітація і пропаганда", термін ув'язнення відбував у таборі особливого режиму в Карагандинській області Казахської РСР. У 1955 році звільнений із ув'язнення.Продовжив навчання в Ужгородському державному університеті, медичний факультет якого закінчив у 1961 році.

 

Іван Коршинський був відомим лікарем-хірургом, знаним науковцем, громадським і культурним діячем, народним депутатом України ІІ скликання, почесним членом крайового товариства "Просвіта". Багато років поспіль він очолював Закарпатську крайову організацію Всеукраїнського товариства політичних в'язнів і репресованих.

 

"Із Іваном Коршинським переплетена історія двох поколінь моєї родини. Він, як і брати Климпуші, зокрема Василь – брат мого діда – вижив у "Долині смерті" в Карагандинській області.

 

А вже значно пізніше разом із татом Орестом Климпушем пан Іван представляв Закарпаття як депутат у Верховній Раді другого скликання.

 

Це покоління – взірець стійкості і шляхетності, а ще великої віри в Україну. Це покоління, без якого ми би не прокинулися після тоталітарного сну", - написала на своїй сторінці у Facebook голова Комітету Верховної Ради України з питань інтеграції України до Європейського Союзу Іванна Климпуш-Цинцадзе.

 

Як повідомляла УМ, пішов з життя письменник та громадський діяч Михайло Стасюк – українцю-патріоту був 91 рік.