В Італії знайшли присвячений Афіні шолом гопліта

18:34, 21.10.2023
В Італії знайшли присвячений Афіні шолом гопліта

У Італії археологи виявили рідкісний артефакт. (Heritage Daily)

Археологи, що вивчали акрополь давньогрецького міста Елея в Італії, виявили добре збережений давньогрецький шолом. Наразі ця знахідка викликає великий інтерес серед вчених та археологічних ентузіастів. 

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє Heritage Daily.

 

Під час розкопок у святилищі було виявлено добре збережений давньогрецький шолом, третій подібний екземпляр, знайдений у стародавньому місті.

 

На думку дослідників, шолом, ймовірно, був принесений на зберігання Афіні після битви або під час війни.

 

Елея була заснована греками близько 538–535 років до нашої ери на узбережжі Тірренського моря в сучасній провінції Салерно, Італія. Місто було відоме як центр філософії та навчання.

 

Наразі археологи проводять розкопки на акрополі, де у 2022 році було виявлено святилище, присвячене богині Афіні. Афіна була давньогрецькою богинею, пов’язаною з мудрістю, війною та ремеслом, яка часто зображувалася в шоломі та зі списом.

 

Святилище було побудовано після битви при Алалії під час війни між греками та союзними етрусками з карфагенянами між 540 та 535 роками до нашої ери.

 

Дослідники також знайшли залишки розписаної цегляної стіни, можливо, ранньої форми святилища, і багатокутні блоки, характерні для давньогрецької архітектури.

 

За словами дослідників, ще однією помітною знахідкою є виявлення кераміки зі словом "священний", що ще більше вказує на важливість цього місця.

 

У заяві для преси міністр культури Італії сказав, що відкриття грецького шолома та напису підкреслюють необхідність інвестування в археологічні дослідження для виявлення "важливих фрагментів історії Середземномор’я".

 

Як повідомляла УМ, у англійському графстві було знайдено пізньосередньовічний золотий перстень з вигравіруваним французьким зізнанням у коханні. Напис "Je desir vous Ceruir" перекладається як "Я волію служити тобі", що є виразом куртуазного кохання.