У Канаді відкрили памятник в память про інтернованих в часи Першої світової українців

18:35, 06.10.2023
У Канаді відкрили памятник в память про інтернованих в часи Першої світової українців

Памʼятник відкрили на честь українців, які були запроторені Канадою у табори (Фото: Oleksandr Danyleiko)

У місті Едмонтон, столиці провінції Альберта в Канаді, встановлено пам'ятник українцям, які були інтерновані протягом Першої світової війни. 

 

Як інформує Україна молода, про це повідомив у Фейсбуці генеральний консул України в Едмонтоні Олександр Данилейко.

 

"В Едмонтоні, біля будинку Законодавчих зборів Альберти, за участю політиків, членів Парламенту відкрито памятник в память про українців, які були несправедливо інтерновані урядом Канади до таборів в період 1914-1920 років", - написав він.

 

Консул зазначив, що це нагадування про сумні сторінки історії Канади і українців в цій країні, а також застереження від повторення таких випадків у майбутньому.

 

 

Під час Першої світової війни Канада застосовувала щодо "ворожих іноземців" політику інтернування - їх відправляли до таборів, а майно конфісковували. Тоді Канада перебувала в стані війни з Австро-Угорщиною. Тож інтернували 4 тис. українців, які мали австро-угорське громадянство. Пізніше більшість із цих українців реабілітували.

 

У 2008 році уряд Канади створив спеціальний фонд та виділив 10 млн дол. на фінансування проєктів, присвячених вшануванню пам’яті тих, хто постраждав у ті часи.

 

 

Як повідомляла УМ, для добудови другої черги Музею Голодомору уряд Канади виділить кошти. Відповідної домовленості вдалося досягти під час поїздки Президента України Володимира Зеленського до Оттави.