Ярослав Грицак вважає росію «невиліковно хворою»

17:33, 26.09.2023
Ярослав Грицак вважає росію «невиліковно хворою»

Ярослав Грицак вважає, що путін планував війну з Україною з 2008 року. (facebook.com/UkrainianCatholicUniversity)

Історик, публіцист, професор Українського католицького університету Ярослав Грицак переконаний, що зараз рф неможливо реформувати, бо ця країна дуже хвора, а «хвороби росії зайшли надто далеко, щоб можна було вилікуватись».

 

На його думку, після поразки у війні росію варто позбавити частини своєї суверенності у певних ділянках, зокрема контролю над ядерною зброєю. І лише тоді в цій країні мають початися реформи, але під диктування Заходу

 

Як інформує Україна молода, про це Ярослав Грицак розповів у інтерв’ю Наталії Бочан на «Прямому».

 

За його словами, Україна зараз має другий контрнаступ.

 

«І де ми будемо, в якій точці війні, це буде залежати від того, як цей контрнаступ закінчиться. Початок був бліцкриг, який повністю росія провалила. Україна цей раунд виграла. І Україна, зрештою, виграла стратегічно, тому що росія вже нікого не завоює, ані Києва не знищить, ані Україну, як вона хотіла. А зараз дуже важливо, що буде цей контрнаступ. Чи це буде пролом, чи прорив? Від того, чи це буде пролом, чи прорив, буде зрозуміло, де ми, в якій точці… Правдоподібно, що доля війни буде вирішуватися наступного року», - каже історик.

 

Історик акцентує, що рішення щодо повномасштабної агресії щодо України путін, правдоподібно, прийняв наприкінці 2008 року, після його вдалої війни проти Грузії. Бо тоді він не зазнав жодного спротиву з боку Європейського Союзу чи НАТО.

 

«Звичайно, саме ця війна є рішенням путіна, майже особистим. Але, в цілому, рішення росії про те, щоб Україна повернулася назад, було загальним консенсусом. І так чи інакше, воно могло бути прийняте в якійсь іншій формі. Тобто проблема в тому, що російська еліта, особливо ліберальна еліта, ніколи не давала згоди на повну незалежність України й вважала, що обов’язком росії було утримувати Україну у своїй орбіті. Так що, як тільки Україна почала виходити з цієї орбіти, це неминуче могло призвести до якоїсь війни.

 

У випадку путіна, що було дуже важливим, путін зрозумів, що чим довше триває незалежність, і чим довше в Україні відбуваються ротації політичного класу, якщо прийде до влади нове покоління, яке не знає, що таке Радянський Союз, і не має симпатій до росії та дивиться на Захід, тоді вже буде пізно», - переконаний пан Грицак.

 

І додав, що путін має величезну владу, має контроль ядерною кнопкою. Мовляв, путін «міг би правити росією ще дуже довго, але ця війна в Україні, яку він вже фактично програв, пришвидшує його кінець».

 

Втім, за його словами, швидше за все, ця війна має характер затяжної війни.

 

«На жаль, це війна довготривала, це сценарій Першої світової війни, а такі війни закінчуються не вирішальними перемогами на полі бою, хоча це не виключено. Ці війни кінчаються переважно колапсом режиму. Режиму, який не витримує тягаря війни.

 

Що може бути цією останньою краплею, тяжко сказати, це може бути катастрофічне падіння рубля, щось таке, що дуже знайоме. Це може бути якась вирішальна перемога України на полі бою, скажімо, відвоювання Бахмуту, щось символічне, чи прориву до Криму, щось таке, що б підірве легітимізацію путіна в очах росіян», - каже історик.

 

На його переконання, росія собі не дасть уже раду у реформуванні, бо дуже хвора, а «хвороби росії зайшли надто далеко, щоб можна було вилікуватись».

 

І наголошує: «росія повинна бути позбавлена частини своєї суверенності у певних ділянках, зокрема контролю над ядерною зброєю. І тоді мають початися в росії реформи, але реформи під диктування Заходу. Дуже важливо, щоб голос Заходу включав дуже сильну українську позицію – тому, що українці знають, що є російські питання, це найкращі експерти російського питання, і вони заслужили на те, щоб мати вплив на росію на ці реформи. Заслужили як своїм героїзмом, так і своїми жертвами».

 

Пан Грицак переконаний, що у випадку з рф «ліками одними не обійтися, це вже має бути хірургічне втручання».

 

«І ці хірургічні втручання має початися зразу після поразки колапсу режиму путіна. А що призведе до цього колапсу, ми не знаємо, коли він станеться – також не знаємо. Цей колапс може статися завтра, а може статися за п’ять років – ми ніколи не знаємо. Тому ми повинні налаштовуватись на такий тривалий марафонській забіг на цю війну.

 

Якщо говорити про лікування цієї держави, російської федерації, скільки часу це може зайняти і як будуть взагалі реагувати росіяни, адже у багатьох із них будуть родичі, які загинули в Україні. Вони можуть просто повторитися та сама історія, що і з німцями (Після першої світової війни – ред.). Вони можуть носити в собі таку ненависть і пригнічення, яке може в щось вилитись.

 

Німці не носять з собою помсту чи гнів, тому що німців перевиховували – і це перевиховування зайняло майже 20 років. Аж поки не з’явилося нове покоління, яке не мало доступу до війни, яке мало мужність і сміливість запитати батьків: “А що ви робили під час війни, що ви робили за часів Гітлера?”. Тобто це має статися. Це щонайменше одне покоління. Взагалі умовно вважається, що процес успішної трансформації триває до 50 років», - зауважив професор Українського католицького університету.

 

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Батурині прозвучала молитва за Перемогу над російськими нападниками