Музей Голодомору: Канада виділяє кошти на добудову

13:14, 26.09.2023
Музей Голодомору: Канада виділяє кошти на добудову

Чимало списів було поломано в дискусіях щодо "потрібності" другої черги музею, були й скандали через незрозумілі пріорітети саме іноземним архітекторам (Фото: Фейсбук Музей Голодомору I Holodomor Museum)

Для добудови другої черги Музею Голодомору уряд Канади виділить кошти.

 

Як інформує УМ, про це повідомили у Музеї Голодомору у Фейсбуці.

 

Відповідної домовленості вдалося досягти під час поїздки Президента України Володимира Зеленського до Оттави.

 

"Окремо хочу подякувати уряду Канади за готовність виділити кошти на Музей Голодомору-геноциду, на добудову цього музею", – зазначив Володимир Зеленський під час поїздки до Оттави.

 

Нагадаємо, що Національний музей Голодомору-геноциду почали будувати у 2008 році неподалік від Києво-Печерської лаври.

 

У 2010 році відкрили першу частину – меморіал, друга черга передбачає будівництво музею. Комплекс будують за проєктом польської архітектурної студії Nizio Design та української компанії Project Systems LTD.

 

Раніше архітектор Мирослав Нізьо зі студії Nizio Design також працював над Музеєм історії польських євреїв Polin.

 

Як повідомляла УМ, на завершення будівництва музею Голодомору уряд виділяв сотні мільйонів гривень. Зокрема, Комітет Верховної Ради з питань бюджету рекомендував ухвалити законопроєкт про виділення з держбюджету 573 мільйонів гривень на завершення будівництва та введення в експлуатацію другої черги національного музею Голодомору в Києві.

 

Тоді суспільство неоднозначно відреагувало на виділення коштів. Дехто наголошував на тому, що під час війни це є недоречим. Після цього Зеленський ветував законопроект про виділення додаткових 573,9 млн грн на завершення будівництва Національного музею Голодомору-геноциду.