Національний військовий меморіал під Києвом почнуть будувати у листопаді

15:58, 11.09.2023
Національний військовий меморіал під Києвом почнуть будувати у листопаді

Наразі полеглих захисників України ховають в різних регіонах дещо хаотично. (Фото: EPA/UPG)

Керівництво Міністерства у справах ветеранів України розраховує розпочати будівництво першої черги Національного військового меморіального кладовища наприкінці листопада 2023 року.

 

Як відомо, Меморіал створять у Гатненській громаді на південь від Києва.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомив перший заступник Міністра у справах ветеранів України Олександр Порхун в етері єдиного телемарафону в понеділок.

 

"Технічно й документально роботи розпочалися. Отримано низку технічних умов щодо проєктування Національного військового меморіального кладовища. Безпосередньо саме будівництво плануємо розпочати наприкінці листопада, і здачу першої черги, для того, щоб могли проводити поховання наших полеглих героїв, до кінця 2023 року", – зазначив пан Порхун.

 

Урядовець нагадав, що у серпні Уряд прийняв постанову про реалізацію експериментального проєкту щодо проєктування Національного військового меморіального кладовища (НВМК) на території Гатненської сільської територіальної громади Фастівського району Київської області.

 

На його думку, це дозволить прискорити терміни створення меморіального комплексу.

 

Місце розташування було обрано за такими критеріями: загальна площа земельної ділянки має бути більше ніж 100 гектарів з урахуванням санітарних норм та можливістю будівництва меморіального комплексу, зручна локація з наявним громадським транспортом, можливість проведення офіційних церемоніальних заходів. І найголовніше – ділянка не повинна мати юридичних перепон, які здатні зупинити будівництво кладовища, зауважив Порхун.

 

НВМК включатиме комплекс споруд та площ: військове кладовище, музей, ритуальну будівлю, сучасний крематорій та інші необхідні споруди для організації почесних поховань. Комплекс поєднуватиме в собі як традиційні поховання, так і поховання в колумбарії.

 

"Політика Героїв є дуже важливою, особливо зараз, коли наша країна знаходиться у стані війни. І пам'ять про тих, хто віддав найдорожче – своє життя – за свободу і незалежність України, має бути гідно увіковічнена.

 

Національне військове меморіальне кладовище створюється вперше в історії нашої держави. Ми беремо за основу Арлінгтонський національний цвинтар. Поховання тут здійснюватимуться за згодою родин полеглих Захисників і Захисниць України", – наголосив перший заступник міністра.

 

Нагадаємо, у жовтні 2022 року Кабмін схвалив створення Міністерством у справах ветеранів державної установи "Національне військове меморіальне кладовище".

Спершу його хотіли розмістити в урочищі "Лиса Гора", однак активісти та уряд виступили проти.

 

У березні 2023 року Мінветеранів і Мінкультури запропонували створити Національне військове меморіальне кладовище біля заповідника "Биківнянські могили" в Києві.

 

Однак в серпні в заповіднику "Биківнянські могили" заявили, що НВМК неможливо збудувати в Биківнянському лісі в стислі терміни, бо там ще можуть бути старі поховання.

 

Тоді локацію переобрали:  Кабмін схвалив реалізацію проєкту НВМК у Гатненській громаді поблизу Києва до серпня 2025 року.

 

 
Як повідомляла "УМ", у ерпні родини загиблих захисників просили зустрічі з президентом Зеленським через проблеми із створенням Національного військового кладовища в Києві.