На фасаді Успенського собору Лаври відкриють дошку на честь князя Костянтина Острозького

06:45, 08.09.2023
На фасаді Успенського собору Лаври відкриють  дошку на честь князя Костянтина Острозького

У Києві шанують князя Костянтина Острозького.

Сьогодні, у Києві відбудеться важлива подія  — урочисте відкриття Меморіальної дошки великому діячу Князю Костянтину Острозькому. Пам'ятний знак буде встановлено на фасаді Успенського собору, нагадуючи про його видатні досягнення в розвитку культури та освіти. 

 

Як інформує Україна молода, про це інформує  Києво-Печерська лавра.

 

8 вересня об 11.00 у Національному заповіднику "Києво-Печерська лавра" на фасаді Успенського собору відбудеться відкриття меморіальної дошки на честь князя Костянтина Острозького.

 

Князь Костянтин Іванович Острозький народився в 1460 році на Волині. Він став одним із найвидатніших полководців XVI століття. 8 вересня 1514 року, в битві під Оршею, військо Костянтина Острозького розбило московське військо воєвод Івана Челядніна та Михайла Голиці.

 

Крім того, Костянтин Острозький був одним із найвизначніших меценатів та власників землі того часу, перетворив Острог на осередок слов'янської культури. 

 

Помер 11 вересня 1530 року в Турові, похований у Києво-Печерській лаврі. 

 

У 2014 році Надзвичайним і Повноважним Послом Литовської Республіки в Україні П. Вайтєкунасом було ініційовано проєкт з відтворення надгробка князю Костянтину Острозькому, який був знищений разом із Успенським собором Києво-Печерської лаври 3 листопада 1941 року. 

 

Як повідомляла УМ,  ЮНЕСКО схвалив ініціативу українських відомств щодо включення 20 об'єктів на території України до Міжнародного списку культурних цінностей, що перебувають під посиленим захистом.