Дуда і Зеленський вшанували жертв Волині у Луцьку

12:23, 09.07.2023
Дуда і Зеленський вшанували жертв Волині у Луцьку

Зеленський та Дуда у Луцьку поспілкувалися із духовенством. (facebook.com/zelenskiy.official)

Президент України Володимир Зеленський та президент Польщі Анджей Дуда зустрілися у Луцьку, щоб вшанувати жертв Волині в неділю, 9 липня.

 

Візит глав держав заздалегідь не анонсувався.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомив Володимир Зеленський у Фейсбуці.

 

У Луцьку сьогодні відбуваються заходи із вшанування пам'яті усіх жертв Другої світової війни та 80-х роковин Трагічних подій на Волині.

 

Президенти завітали до Кафедрального костелу святих Петра й Павла, де проходить жалобна меса. 

 

«Разом вшановуємо всіх невинних жертв Волині! Памʼять нас єднає! Разом ми сильніші!»,— написав Зеленський. 

 

 

Разом із президентами двох країн у заходах беруть участь глава УГКЦ Святослав Шевчук, предстоятель ПЦУ Епіфаній, митрополит Луцький і Волинський Михаїл.

 

Напередодні глава УГКЦ Святослав Шевчук заявив, що 9 липня у межах вшанування пам'яті жертв Волинської трагедії мають зустрітися президенти України та Польщі. За попередніми даними, на зустрічі презентують заяву про прощення і прийняття, підписану главами УГКЦ та Католицької церкви Польщі.

 

Відомо, під час робочої поїздки на Львівщину Володимир Зеленський узяв участь у молитовному заході «Боже, Україну бережи! 500 днів опору й звитяги». 

 

 

Раніше президент Польщі Анджей Дуда заявляв, що цьогоріч у липні Україна і Польща проведуть низку спільних заходів із вшанування жертв Волинської трагедії. 

 

 

Як відомо, одним із найболючіших питань у спільній історії Польщі та України наразі залишається трактування трагічних подій на Волині в часи Другої світової, коли підрозділи УПА вчинили акції масового вбивства поляків, які у Польщі нині розцінюють як геноцид.

 

Як повідомляла УМ,  глава польського уряду Матеуш Моравецький вшанував пам´ять жертв Волинської трагедії. Він відвідав неіснуюче нині польське село Острівки у Волинській області.