Рекомендовано змінити назви понад 1,4 тис. назв сіл, селищ і міст – Нацкомісія

12:48, 27.06.2023
Рекомендовано змінити назви понад 1,4 тис. назв сіл, селищ і міст – Нацкомісія

Схвалено перелік сіл, селищ, міст, назви яких не відповідають стандартам державної мови, та рекомендацій щодо приведення назв таких сіл, селищ, міст у відповідність до стандартів державної мови.

Змінити понад 1,4 тис. назв сіл, селищ і міст України рекомендує Національна комісія зі стандартів державної мови.

 

Як інформує УМ, про це йдеться в рішенні Нацкомісії, оприлюдненому на офіційному сайті.

 

Рішення містить 24 додатки, де надано рекомендації окремо по кожній області.

 

"На виконання закону "Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії" Національна комісія зі стандартів державної мови створила робочу групу, до складу якої увійшли фахівці-філологи та історики вищої освіти з усіх регіонів України", - ідеться в повідомленні відомства.

 

Зазначається, що на підставі пропозицій членів робочої групи Нацкомісія визначила перелік назв сіл, селищ і міст, які потребують зміни через невідповідність орфографічним, граматичним і словотворчим нормам української мови або містять у назві ідеологеми, пов'язані з російською імперською політикою в Україні.

 

Нагадаємо, що право подавати свої пропозиції щодо пере­йменування населених пунктів в Україні мають фізичні та юридичні особи. Ініціатива має бути оформлена у документі (лист, протокол тощо), що подається до виконавчого комітету місцевої ради.

 

Розглядом пропозицій по перейменуванню займається виконав­чий комітет відповідної ради. Однак, ці рішення носять рекомендаційний характер.

 

На етапі роботи виконавчого комітету для вивчення гро­мадської думки щодо найменування (перейменування) об’єкта, обов’язковим є проведення громадського обговорення.

 

Строк проведення громадського обговорення обчислюєть­ся з дня оприлюднення відповідного інформаційного повідо­млення і повинен становити не менш як два місяці.

 

Одночасно з погодженням радою відповідного рішення, також пропонується порушити клопотання перед обласною радою щодо внесення подання (клопотання) до Верховної Ради про перейменування населеного пункту. Питання первинно розглядає профільний комітет з питань державного будівництва та місцевого самоврядування Верховної Ради.

 

Як повідомляла УМ, в Україні заборонили російські географічні назви та імперську пропаганду.