Зеленський підписав закони про «дерусифікацію» географії та про набуття громадянства України

00:53, 22.04.2023
Зеленський підписав закони про «дерусифікацію» географії та про набуття громадянства України

Нові закони покликані зменшити вплив московії на світогляд українців та прискорити дерадянизацію. (Фото з відкритих джерел)

Президент України Володимир Зеленський підписав закон, який забороняє географічні назви, пов'язані з росією та її діячами, а також про нові правила отримання громадянства України.

 

Як інформує Україна молода, про це йдеться на сайті Верховної ради.

 

Йдеться про законопроєкт №7253 "Про внесення змін до Закону України "Про географічні назви" щодо деколонізації топонімії та впорядкування використання географічних назв у населених пунктах України".

 

А також про законопроект №7606 про внесення змін до Законів України "Про громадянство України" та "Про забезпечення функціонування української мови як державної" щодо умов прийняття до громадянства України.

 

Зокрема, першим законом забороняється надавати географічним об’єктам назви, що символізують, звеличують росію або її пам’ятні місця, дати, події, діячів, які здійснювали агресію проти України (чи іншої країни), а також тоталітарну політику та практику, пов’язану з переслідуванням за критику тоталітарного радянського та російського режимів, у тому числі українців на тимчасово окупованих територіях.

 

Зазначається, що цей закон має забезпечити зменшення впливу рф на внутрішню політику України та світогляд українців, створити передумови для унеможливлення російської пропагандистської діяльності та прискорити дерадянізацію.

 

Щодо другого закону, то згідно із ним, для отримання громадянства України потрібно буде скласти іспити на знання української мови, історії України та Конституції.

 

Йдеться про іноземців та осіб без громадянства. Вони повинні будуть подавати письмову заяву про те, що в разі набуття громадянства зобов’язуються протягом двох років скласти іспити. Також потрібно буде подати документи про складання таких іспитів.

 

Як повідомляла «УМ», у березні Верховна Рада ухвалила в другому читанні та в цілому урядовий законопроєкт щодо умов прийняття до громадянства України. Тепер, щоб отримати паспорт громадянина України, необхідно скласти три іспити.