В Уельсі виявили ритуальний курган схожий на Стоунхендж

22:23, 22.06.2017
В Уельсі виявили ритуальний курган схожий на Стоунхендж

Курган Брін-Келлі-Ді старший за Стоунхендж приблизно на 500 років.

Британські археологи провели повноцінні розкопки унікального кургану в Уельсі віком близько п'яти тисяч років. Курган за своєю конструкцією дуже схожий на знаменитий Стоунхендж.

 

Про це повідомляє видання "The Guardian".

 

Курган Брін-Келлі-Ді виявили ще в 1865 році, однак повноцінні розкопки вдалося провести лише протягом останніх трьох років.

 

Вчені з'ясували, що курган відрізнявся масштабом, який можна порівняти зі Стоунхенджем.

 

Вчені з’ясували, що протягом однієї тисячі років Брін-Келлі-Ді служив ритуальним і похоронним місцем. Деякі похоронні камери були споруджені спеціально для проведення ритуалів у день літнього сонцестояння. Сонячне світло проникало в них лише цього дня.

 

"Ми дізналися, що Брін-Келлі-Ді має куди більш складний ландшафт, ніж вважалося раніше", - ділиться Серен Гріффітс, археолог з Університету Центрального Ланкаширу.

 

Крім того, вчені виявили більше десятка зразків наскального живопису, а також різні знаряддя з кремнію. Дані радара показали, що під землею знаходиться ціла мережа поховань.

 

Курган Брін-Келлі-Ді старший за Стоунхендж приблизно на 500 років. Обидва пам'ятники відносяться до епохи пізнього неоліту.