В Україні впишуть історію кримських татар у шкільні підручники

18:18, 20.01.2017
В Україні впишуть історію кримських татар у шкільні підручники

Видання про неросійський Крим розповсюджуватимуть у школах.

Шкільні підручники з історії України з адаптованою історією Криму та кримських татар з’являться в Україні найближчим часом.

 

Про це повідомив голова Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович під час презентації публіцистичної збірки «Наш Крим: неросійські історії українського півострова» в агенції «Укрінформ» у п’ятницю.

 

"Ми намагаємося показати історію Криму як невід'ємну частину української історії. Ми разом з кримськими істориками працюємо над підручником з історії. Нова шкільна програма, яка опрацьована, зокрема, за участі Українського інституту національної пам'яті, досить щільно інтегрувала кримські сюжети в українську історію. Ми сподіваємся, що найближчим часом ця програма трансформується вже в тексти підручників і українські учні будуть вивчати історію Криму разом з історією України», - сказав пан В'ятрович.

 

За словами історика Гульнари Бекирової, зараз вона разом з колегами, кримськими істориками, займається цією роботою "дуже щільно".

 

"Це в першу чергу заслуга Українського інституту національної пам'яті - що в підручниках історії України незабаром з'являться, це вже є в програмі, всі ключові сюжети історії Криму, кримськотатарського народу. Вони будуть інтегровані в сучасну програму історії України. І ми, історики, терміново вирішуємо сьогодні цю проблему для вчителів. І в якомусь сенсі книга "Наш Крим: неросійські історії українського півострова" - це швидка допомога для вчителів, тому що всі тексти тут верифіковані з наукової точки зору, апробовані в популярних виданнях. Це та наукова публіцистика, яка зрозуміла всім, в тому числі й учителям, і широкому читачеві", - зазначила пані Бекирова.

 

Говорячи про видання "Наш Крим: неросійські історії українського півострова", В'ятрович поінформував, що це лише один з проектів, які будуть робитися в Українському інституті національної пам'яті, і їх буде продовжено. 

 

Наразі ця книжка видана невеликим накладом в тисячу примірників, її планують безкоштовно розповсюджувати по навчальних закладах та бібліотеках.

 

Але кожен бажаючий може скачати цю книжку в електронному форматі.

 

«Закликаємо знайомитися з цією книжкою, поширювати її, тому що поширення інформації про неросійську історію цього українського півострова є зараз надзвичайно важливим. Зокрема, з точки зору повернення Криму до української суверенної території», - наголосив пан В'ятрович.

 

У свою чергу, упорядник книги, історик та журналіст Сергій Громенко наголосив, що «за 25 останніх років в Україні не було створено жодного цілісного наративу кримської історії».

 

«Відповідно російські вигадки про минуле півострова набули великого поширення як в Росії, так і серед значної кількості українців, особливо в Криму і на Донбасі. Щоб якось залатати цю дірку, ми, кримські історки, кримські журналісти і деякі громадські і політичні діячі з півострова, зініціювали серед багатьох інших проектів і видання такого збірника», - сказав пан Громенко.