На Поштовій площі у Києві по підземному музеї запустили 3 D-тур

21:18, 15.07.2016
На Поштовій площі у Києві по підземному музеї запустили 3 D-тур

(Фото Сергія КОРОВАЙНОГО.)

У Києві на Поштовій площі відкриють музею княжої доби під землею. На сьогодні розкопки стародавнього міста продовжуються. Археологи планують спуститися ще на 5 метрів для дослідження більш віддалених від поверхні ґрунтів.

 

Поки підземний музей на Поштові площі лише в ідеї, Міністерство культури разом із Центром археології Києва, Інститутом археології Національної академії наук і ГО Pixelated Realities презентувало віртуальний 3 D-тур по вулиці Х ст., знайденої під час розкопок Поштової площі в Києві.

 

 

Найближчим часом можна буде завантажити спеціальний додаток на мобільні телефони і за допомогою смартофона здійснити віртуальний тур, створений на основі фотофіксації археологічних розкопок. Він дозволяє будь-кому здійснити віртуальну подорож під Поштовою площею - по зафіксованому простору розкопаної вулиці з можливістю розглядати знахідки. Нині існує робоча версія додатку, детальніша розробка його ще триває.Програмісти запевняють, що вже невдовзі буде завершена. Передбачається, що в процесі подальших археологічних робіт додаток доповнюватиметься новими краєвидами та історичними артефактами.

 

«Коли сучасні технології працюють на те, щоб була можливість поринути в 10 століть назад - я думаю, що це диво. Втім, що б ми зараз не робили навколо – однозначно у сучасній інфраструктурі має бути музей – місце, де буде збережена вся ця історія. І таке місце може працювати – бути джерелом надходження коштів, адже буде ціваким для туристів як реальне свідчення тисячолітньої історії», – зазначив міністр культури Євген Нищук.

 

 

За словами директора Центру археології Києва інституту археології НАН України Михайла Сагайдака протягом 2015-2016 року під час археологічних робіт в рамках реконструкції Поштової Площі в Києві були відкриті унікальні знахідки княжої доби та залишки прибережного міського кварталу середньовічного Києва.

 

Під керівництвом Михайла Сагайдака на розкопах вдалося виокремити і дослідити численні сліди перебудов та реконструкцій міських комунікацій, були знайдені фрагменти міської дороги, вкритої суцільним настилом із колод, залишки будинків та укріплень 11-18 століть.

 

 

Раніше вважалося, що Київ цих часів завершувався ближче до вулиці Сагайдачного, але тепер можна стверджувати, що на території Поштової площі розміщувався порт, кипіло життя та жвава торгівля, каже археолог. Нині методами фотограмметрії також здійснено фіксацію археологічних розкопів з середньовічними дерев’яними конструкціями.

 

За словами Євгена Нищука, важливим є і повне порозуміння з керівництвом міста Київ щодо необхідності музеїфікації розкопок та артефактів Поштової Площі. Наразі місцевою владою вже виділено 20 млн грн на першочергові роботи.