Свято 8 березня втрачає популярність в Україні — соцопитування

18:30, 07.03.2024
Свято 8 березня втрачає популярність в Україні — соцопитування

Серед жінок свято трохи більш популярне (23%), ніж серед чоловіків (18%). (Фото з відкритих джерел)

Святкування Міжнародного жіночого дня 8 березня, за даними соціологів, стабільно втрачає популярність серед українців протягом останніх  років.

 

Зокрема, цього року лише 21% опитаних українців вважають важливим чи улюбленим саме це свято.

 

Як інформує Україна молода, про це свідчать результати опитування Київського міжнародного інституту соціології (КМІС).

 

Зазначимо, що в опитуванні соціологів фігурувала назва «Міжнародний жіночий день», а не «Міжнародний день боротьби за права жінок і міжнародний мир», яка затверджена рішенням ООН від 1977 року.

 

Згідно з опитуванням, ставлення до 8 березня погіршилося: його популярність за останні два роки знизилася з 34% до 21% (зокрема, є зниження з 25% у 2023 році до 21% зараз, у 2024 році).

 

Серед жінок свято трохи більш популярне (23%), ніж серед чоловіків (18%).

 

При цьому, ще у 2017 році свято 8 березня було одним із найулюбленіших серед українців: його відзначали як улюблене приблизно половина населення (49%).

 

Соцопитування провели впродовж 17-23 лютого 2024 року методом телефонних інтерв’ю з використанням комп’ютера (CATI) на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів.

 

Усього опитали 1052 дорослих респондентів, що мешкають у всіх регіонах України (крім АР Крим). До вибірки не включалися жителі територій, які тимчасово не контролюються владою України.

 

За звичайних обставин статистична похибка такої вибірки не перевищувала 3,4%. За умов війни крім зазначеної формальної похибки додається певне систематичне відхилення. Проте соціологи впевнені, що отримані результати зберігають високу репрезентативність.

 

Як повідомляла «УМ», голова Українського інституту національної пам'яті Антон Дробович вважає нелогічним вихідний день на свято 8 березня в Україні.