Стеження за Bihus.Info: трьох учасників «спецоперації» перевели на фронт

16:19, 15.02.2024
Стеження за Bihus.Info: трьох учасників «спецоперації» перевели на фронт

Частину співробітників СБУ, які стежили за журналістами, відправили на Донбас. (Скріншот відео)

У зону бойових дій на сході країни для оперативно-бойових завдань перевели трьох учасників операції зі стеження за журналістами Bihus.Info — Ігоря Кравченка, Євгена Коноваленка і Тараса Садовника. Це був наказ очільника СБУ Василя Малюка.

 

Як інформує УМ, про це СБУ повідомила журналістам у відповідь на їхній запит.

 

Також журналісти поцікавилися, хто наразі виконує обовʼязки керівника Департаменту захисту національної державності після звільнення Романа Семенченка. В СБУ назвали Андрія Іщука.

 

6 січня 2024 року на маловідомому ресурсі «Народна правда» зʼявилися відео і матеріал про те, як деякі співробітники Bihus.Info вживають наркотики на корпоративі в заміському комплексі «Українське село» під Києвом. Засновник проєкту Денис Бігус відреагував того ж дня — він сказав, що на відео були не журналісти, а оператори, яких за це звільнили. А головне — за командою проєкту кілька місяців незаконно стежили майже рік.

 

Журналісти звернулись до СБУ, поліції та прокуратури, а також провели власне розслідування, яке вийшло 5 лютого. Розслідувачі заявили, що за журналістами стежив Департамент захисту нацдержавності СБУ — в операції брали участь понад 30 людей. Уже тоді звільнений голова Департаменту Роман Семенченко в телефонній розмові не спростовував причетності ДЗНД до цієї операції. Журналісти Bihus.Info заявили, що стеження за ними тривало й останніми днями.

 

Згодом в СБУ відреагували на розслідування — на сайті зʼявилося повідомлення від голови спецслужби Василя Малюка. У ньому йдеться, що це була «операція проти наркозлочинності». Операторку Bihus.Info звинуватили в тому, що вона «причетна до поширення наркотичних речовин». Але публікація відео в медіа — це неприпустимо, тому керівника ДЗНД Романа Семенченка звільнили ще 31 січня.

 

Справу про стеження за журналістами Bihus.Info передали ДБР — це пояснили тим, що до стеження за журналістами можуть бути причетні працівники правоохоронного органу. Тим часом Офіс генпрокурора розслідує перешкоджання діяльності журналістів.

 

Як повідомляла УМ, раніше команда Bihus.info з'ясувала деталі стеження.