Справа Ніколова: затримано учасників протиправних дій щодо журналіста, фото

10:12, 21.01.2024
Справа Ніколова: затримано учасників протиправних дій щодо журналіста, фото

Працівники поліції столиці встановили учасників події. (Фото: Фейсбук Поліція Києва)

Особи п’ятьох учасників протиправних дій щодо журналіста у Києві встановила і затримала поліція.

 

Як інформує УМ, про це 21 січня у Фейсбуці повідомила поліція Києва.

 

До вчинення правопорушення причетні жителі Київської, Житомирської та Черкаської областей.

 

Правоохоронці провели за місцями проживання фігурантів обшуки, із порушниками тривають слідчі дії.

 

"Так, 15 січня зловмисники приїхали до Києва, прийшли до будинку, де мешкає потерпілий, обклеїли двері листівками та вимагали, щоб чоловік вийшов до них. Свої дії зловмисники фіксували на власні мобільні телефони", - ідеться в повідомленні.

 

Працівники столичної поліції встановили учасників події та 20 січня провели з ними ряд слідчих дій. Крім того, поліцейські вилучили речові докази, зокрема компʼютерну техніку та мобільні телефони, на які здійснювався запис вчинення правопорушення і планування протиправних дій.

 

 

У рамках досудового розслідування правоохоронці здійснюють комплекс слідчих та оперативних заходів для проведення всебічного та неупередженого розслідування.

 

Нагадаємо, що 15 січня журналіст-розслідувач Юрій Ніколов заявив про залякування: невідомі намагалися 14 січня потрапити до його квартири у Дарницькому районі столиці, налякали його матір та сусідів, а на дверях залишили наліпки з написами “ухилянт”, “зрадник”.

 

Після інциденту телеграм-канал “Карточный Офис” опублікував допис, в якому повідомлялося, що це нібито військові приїхали, щоб передати журналісту повістку. Майже одночасно провокативний допис про Ніколова поширили телеграм-канали “Вертикаль” та “Джокер”.

 

Журналісти та медіа, учасники Медіаруху, закликали Президента рішуче засудити кампанію тиску на незалежних журналістів і розслідувачів та взяти під контроль розслідування злочинів проти медійників.

 

Президент Володимир Зеленський наголосив на неприпустимості будь-якого тиску на журналістів.

 

За процесуального керівництва Дарницької окружної прокуратури Києва розпочато кримінальне провадження за фактом впливу на журналіста з метою перешкоджання виконанню ним професійних обов’язків та переслідування останнього у зв’язку з його професійною діяльністю (ч. 2 ст. 171 Кримінального кодексу України).

 

Як повідомляла УМ, погрози журналісту Юрію Ніколову перевіряє поліція Києва.