Ірина Фаріон заперечує, що через неї ФСБ затримало «якогось студента» в Криму

17:45, 13.11.2023
Ірина Фаріон заперечує, що через неї ФСБ затримало «якогось студента» в Криму

Ірина Фаріон продемонструвала байдужість до долі постраждалого прихильника з Криму. (instagram.com/iryna__farion)

Одіозна мовознавиця, колишня нардепка від «Свободи» Ірина Фаріон відреагувала на обурення громадськості щодо затримання співробітниками ФСБ її прихильника-студента в окупованому Криму.

 

Адже пані Фаріон почала масово публікувати скриншоти з постів на свою підтримку, серед яких оприлюднила і пост проукраїнського студента з Криму, в якому було вказано ім'я та прізвище відправника.

 

Вже невдовзі хлопця із Керчі, який навчається на філологічному факультеті в Сімферополі затримало ФСБ.

 

Як інформує Україна молода, свою позицію Ірина Фаріон, яка не зважила на заклики користувачів і не приховала дані студента, навела у у Telegram в понеділок.

 

«Бачу, що ширять чергову провокацію проти мене, начебто через мене затримано якогось студента. Панове. Не ведіться на гебістську тактику ворога. Мене підтримують сотні людей, і я їм за це вдячна. Поза тим, я не можу знати, звідки ці люди», - написала мовознавиця не визнавши своєї провини.

 

Йдеться про студента першого курсу Максима Глебова.

 

Нагадаємо, раніше пані Фаріон заявила, що не може назвати українцями тих захисників, які говорять російською. Це викликало обурення серед багатьох військових та цивільних.

 

Пізніше скандальна філологіня опублікувала ще один допис, в якому заявила, що "воювати за Україну – це не заслуга, а обов'язок", а також назвала російськомовних захисників "москворотими".

 

Після чого ще й почала демонструвати свою підтримку у вигляді скріншотів від прихильників, одного з яких – в окупованому Криму необережно «засвітила» російським окупантам.

 

Невдовзі російські Telegram-канали повідомили, що до Глебова у Криму навідалася російська ФСБ і забрала до центру по боротьбі з екстремізмом.

 

У мережі також опублікували відео з "розкаянням" студента, як це часто роблять окупанти. Хлопця посадили на фоні російського триколора і змусили записати відеозізнання, на якому він говорить, що з ним "провели інтелігенту бесіду" і що він "повністю відмовляється від своїх поглядів, бо розуміє, що був неправий".

 

На відео хлопець виглядає пригніченим. Подальша доля студента невідома.

 

 

Як повідомляла «УМ», омбудсмен Дмитро Лубінець звернувся до правоохоронних органів після висловлювання мовознавиці та ексдепутатки "щодо перевірки зазначеної інформації та вжиття відповідних заходів реагування".

 

Студенти Львівської політехніки закликали правоохоронні органи перевірити заяви мовознавиці Ірини Фаріон на предмет порушення статті про "образу честі та гідності військових ЗСУ".

 

Тоді як Фаріон наполягає, що згідно із законодавством військовослужбовці ЗСУ мають послуговуватися виключно українською мовою на службі.