Бунтівний монастир: на Прикарпатті храм ПЦУ категорично відмовився переходити на новий календар

10:39, 17.08.2023
Бунтівний монастир: на Прикарпатті храм ПЦУ категорично відмовився переходити на новий календар

Духовний собор Свято-Троїцького чоловічого монастиря не пітримав календарну реформу. (Фото: сайт монастиря)

Братія Свято-Троїцького монастиря в с. Баня-Березів Косівського району на Івано-Франківщині виступила з офіційною заявою щодо переходу на Новоюліанський календар.

 

Як інформує УМ, текст заяви оприлюднено на офіційному сайті монастиря.

 

Духовний собор монастиря Православної Церкви України прийняв рішення, що намісник та братія обителі не підтримують так звану календарну реформу та не переходять на новий календар, який вони називають "уніатським".

 

"Намісник та братія Свято-Троїцького чоловічого монастиря із сумом та болем на душі спостерігає за подіями, які склалися у житті нашої Православної Церкви України.Знову нас, православних християн, заставляють іти в "нову унію". І шкода тих хритиян-подвижників нашої Церкви, які відстоювали свою віру — Віру Православну. Які зносили гоніння, наклепи і страждали за неї".— йдеться, зокрема, у заяві.

 

 

Новоюліанський календар вони називають "ганебним", мотивуючи це тим, що мовляв через його впровадження зникне Петрівський піст, "зникнуть наші звичаї і традиції".

 

Братія монастиря вважає, що "ми так швидко забули свою історію Церкви" і, радіючи, "ідемо в нову унію зраджуючи Христа". А вони бажають "краще постраждати за Христа, ніж Його зрадити".

 

Як повідомляла УМ, ПЦУ переходить на новоюліанський календар з 1 вересня.