Вбивство нацгвардійця: суддя Олексій Тандир сидітиме у СІЗО до 26 серпня

15:49, 17.07.2023
Вбивство нацгвардійця: суддя Олексій Тандир сидітиме у СІЗО до 26 серпня

Засідання Печерського райсуду Києва у справі Тандира. (suspilne.media)

Печерський райсуд Києва розглянув клопотання про продовження запобіжного заходу судді Олексію Тандиру, який підозрюється у смертельному наїзді на бійця Нацгвардії на блокпості в Києві у ніч на 26 травня.

 

За рішенням Печерського суду, запобіжний захід Тандиру продовжили не на 2 місяці, а до 26 серпня 2023 року, оскільки саме 26 серпня завершується термін досудового розслідування цієї резонансної справи.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє Суспільне у понеділок, 17 липня.

 

Засідання почалося з клопотань самого Тандира, який за допомогою відеозв’язку заявив: «Грубо порушується принцип презумпції невинуватості. ДБР (Державне бюро розслідувань — ред.), ЗМІ, окремі активісти оголошують і стверджують певні невстановлені факти. Це стосується, наприклад, алкогольної експертизи».

 

Підозрюваний суддя просив суд заборонити ДБР порушувати презумпцію невинуватості. Також він просив суд дізнатися, чому через два місяці після відбору досі немає результатів алкогольної експертизи.

 

«Ми вважаємо це порушенням. Зверталися скрізь, проте, на жаль, жодної відповіді не отримали», - додав адвокат Тандира Олег Юрченко.

 

Тоді як за словами прокурора Михайла Доманського, потрібно більше часу, аби уникнути неточностей.

 

«Втім велася відеофіксація на нагрудну камеру. Видно повністю спілкування. Перші пояснення підозрюваного. Тобто весь комплекс доказів вказує на наявність сп'яніння у підозрюваного», - стверджує прокурор.

 

Суддя Олеся Батрин клопотання Тандира щодо презумпції невинуватості підтримала.

 

Під час розгляду запобіжного заходу адвокатка судді Тандира Ірина Бовнегра принесла дві схеми блокпостів. Одна зі схем — той самий блокпост, де сталася трагедія. Інша — як повинно бути. За її словами є безліч порушень.

 

«Схемою передбачено, що має бути наявність парканчиків, але тут їх немає», — зазначила захисниця.

 

Також пані Бовнега зауважила, що на блокпосту не було необхідних знаків «На схемі знаку немає, на фотографії немає, а слідчі пишуть…».

 

Адвокатка додала, що нацгвардійці нібито, порушуючи правила, вийшли на дорогу раніше. Наостанок додала до матеріалів справи схеми та свої запити до різних органів, на які так і не отримала відповіді.

 

Інший адвокат Олег Юрченко поскаржився на те, що сторону захисту не долучають до слідчих дій: «Так само 10 липня була інформація, що є результати психологічної експертизи. Сьогодні 17-те, чому захист досі не бачив результати? Ми були обмежені в тому, аби поставити експертам питання».

 

У своєму виступі Олексій Тандир назвав позицію обвинувачення необґрунтованою, попросив змінити запобіжний захід на домашній арешт.

 

Представникам потерпілої сторони в їх участі в суді відмовили.

 

Як повідомляла «УМ», в ніч на 26 травня суддя Макарівського райсуду Київщини Олексій Тандир напідпитку на смерть збив нацгвардійця на блокпосту в Києві.

 

У ДБР повідомили, що суддя відмовився від проходження огляду, тому експертизу було проведено примусово, але згодом. Згідно з експертизою, колишній суддя був у стані алкогольного сп'яніння під час скоєння ДТП. 

 

Внаслідок ДТП, спричиненої суддею Тандиром, загинув 23-річний нацгвардієць Вадим Бондаренко. 27 травня Печерський районний суд Києві відправив під варту суддю Олексія Тандира.