На Чернігівщині шукають понад 20 тисяч ухилянтів

21:24, 21.06.2023
На Чернігівщині шукають понад 20 тисяч ухилянтів

Начальник Чернігівського обласного ТЦК та СП Олег Гончарук під час брифінгу. (facebook.com/ChernihivTCKtaSP)

Місцеві ТЦК та СП Чернігівщини подали понад 20 тисяч заяв до поліції про розшук ухилянтів.

 

Кількість чоловіків, які переховуються від мобілізації майже дорівнює кількості мобілізованих  області від 24 лютого 2022 року.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомив начальник Чернігівського обласного ТЦК та СП Олег Гончарук під час брифінгу, передає «Суспільне» у середу.

 

«На сьогодні велика кількість ухилянтів. Вона складає більше 20 тисяч за півроку за 2023 рік. Саме Нацполіцією проводиться їхнє виявлення, з’ясування місця проживання та доставлення до територіальних центрів.

 

Вся ця кількість громадян, вони внесені до відповідної розшукової бази Національної поліції. І навіть, якщо чоловіка зупинять на території іншої області, але він все одно у всеукраїнській базі є — його доставлять до відповідного територіального центру», - заявив полковник Гончарук.

 

Тож начальник обласного ТЦК нагадує, що на ухилянтів від мобілізації чекає відповідальність. Спочатку адміністративна, тобто накладення штрафу у розмірі 1 700 гривень. Вона стосується тих людей, які не прибули до територіального центру для уточнення військово-облікових даних.

 

Кримінальна відповідальність наступає, коли призовник пройшов військово-лікарську комісію, всі обстеження і не з’явився саме по бойовій мобілізаційній повістці.

 

Цього року, за інформацією Гончарука, на Чернігівщині порушено 38 таких кримінальних справ, всіх засуджено до умовного терміну.

 

До речі, на півтора місяці тому полковник Гончарук казав, що на Чернігівщині від 24 лютого 2022 року до 5 травня 2023 року мобілізовано 22 тисячі людей.

 

 

Як повідомляла «УМ», у місті Рені на Одещині працівник ТЦК та СП відкрив стрільбу на ринку під час вручення повістки. Йому загрожує тюремний термін.