Гостинний двір у Києві повернули державі

22:02, 28.02.2018
Гостинний двір у Києві повернули державі

Гостинний двір на Контрактовій повільно руйнується.

Київський апеляційний господарський суд підтримав позицію прокуратури Києва і повернув державі будівлю "Гостинного двору", що на столичній Контрактовій площі.

 

Про це повідомляє прес-служба прокуратури міста Києва у Facebook  в середу.

 

"У середу, 28.02.2018, Київський апеляційний господарський суд підтримав принципову позицію прокуратури міста Києва та повернув державі будівлю "Гостинного двору", що розташована на Контрактовій площі у Києві", - йдеться у повідомленні.

 

Постанова суду задовольнила апеляційну скаргу прокуратури у повному обсязі.

 

"Апеляційний суд скасував рішення суду першої інстанції та прийняв нове, яким розірвав договір оренди державного майна № 149, укладений між сторонами 18.03.1994 р., та зобов’язав приватну структуру повернути державі будівлю Гостинного двору", - зазначають у столичній прокуратурі.

 

Один із захисників Гостинного двору, народний депутат Ігор Луценко написав у Facebook: «Ми цей день наближали як могли. Сотні проведених культурних, мистецьких, освітніх подій. Три штурми тітушок. Штурм «Беркуту». Блокування крану. Це було наше життя, і воно було не дарма. Сьогодні Гостиний двір вже не особисте майно завгоспа Януковича, тепер це – повноцінна власність держави».

 

Депутат Луценко стверджує, що не може «назвати зараз усіх, котрі боролися за Двір – їх тисячі».

 

За його словами, в подальшому треба боротися «за те, щоб держава якнайефективніше розпорядилася цим майном»: адже Гостиний двір треба відновити, реставрувати, віддати в турботливі руки, а також покарати злочинців, які хотіли його знищити.

 

«З цього моменту повна відповідальність лежить на ФДМУ, Кабміні і київській владі, в першу чергу – на Віталії Кличку. Його заступниця Ганна Старостенко свого часу висловилася, що київська влада готова розмістити в Гостиному Музей історії Києва. Що ж, достойна ідея!», - наголошує Ігор Луценко.

 

Довідка «УМ»

 

Гостинний двір – торговельний комплекс на Контрактовій площі у Києві, збудований у 1809 році.

 

Постановою Кабінету міністрів №1380 від 15 серпня 2011 року Гостинний двір було виведено з Державного реєстру пам`яток архітектури.

 

20 вересня 2012 року Київрада передала "Укрреставрації" в оренду на 5 років земельну ділянку під Гостинним двором для проведення реконструкції цієї будівлі під торговельно-офісний центр з гостьовою стоянкою.

 

Керівником "Укрреставрації" є Дмитро Ярич, який працював юристом у дружини Андрія Кравця, наближеного до екс-президента Віктора Януковича. Його ще називали "загоспоспом Януковича".

 

3 серпня 2012 року Віктор Янукович виключив Гостиний двір з Переліку пам'яток культурної спадщини, що не підлягають приватизації.

 

24 червня 2014 року Київський апеляційний адмінсуд скасував рішення Київради про виділення землі забудовнику Гостиного двору під протиправну реконструкцію будівлі.

 

4 липня 2014 року Київрада розірвала договір оренди з ПАТ "Спеціальне науково-реставраційне проектне будівельно-виробниче підприємство "Укрреставрація" від 16 жовтня 2012 року.

 

За рішенням суду земельна ділянка під Гостинним двором була повернута місту, а будівлі в кінці 2014 року був присуджений охоронний статус – пам'ятка архітектури місцевого значення.

 

24 листопада 2015 року Окружний адмінсуд Києва визнав незаконною та нечинною постанову Кабміну "Про виключення будівлі Гостинного двору у місті Києві зі списку пам’ятників архітектури, що перебувають під охороною держави".

 

У вересні 2016 року Господарський суд Києва відмовив фонду Держмайна у поверненні архітектурної пам'ятки Гостиного Двору у державну власність.

 

Гостиний двір стоїть без даху, вікон і штукатурки ще з зими 2013 року.