У Михайлівському соборі Києва освячено ікону "Богородиця воїнська" (фото)

18:18, 26.07.2017
У Михайлівському соборі Києва освячено ікону "Богородиця воїнська" (фото)

"Богородиця воїнська" - перша ікона захисників України.

Патріарший намісник митрополит Епіфаній та голова Синодального управління військового духовенства УПЦ Київського патріархату митрополит Іоан (Яременко) взяли участь в освячені ікони “Пресвята Богородиця — покровителька українських воїнів” у Михайлівському Золотоверхому соборі Києва в середу.

 

Як розповів журналістам митрополит Іоан, після освячення ікона тимчасово знаходитиметься у київському храмі на Татарці, а коли збудують гарнізонний храм, ікону буде перевезено туди.

 

Іконописець Юрій Нікітін розповів, що на іконі він відобразив як історичних персонажів, так і людей, які уособлюють ту чи іншу історичну епоху.

 

Зокрема, ліворуч від глядача на іконі зображений Князь Володимир, Іван Мазепа, воїн УПА, Чорний Запорожець (представник українських повстанських сил початку ХХ століття), за ним зображений учасник Майдану з металевим щитом та в касці, потім сучасний солдат Збройних сил і боєць спецпідрозділу СБУ “Альфа” в шоломі, балаклаві та тактичних окулярах.

 

Над ними посередині ікони зображений Архистратиг Михаїл з мечем, зверху їх благословляє Пресвята Богородиця.

 

На задньому плані першої ікони українського воїнства зображений правий беріг Дніпра з найбільшими православними святинями — Києво-Печерською Лаврою, Софіївським та Михайлівським собором, пам’ятником Князю Володимиру та Андріївською церквою.

 

Під ногами у зображених на іконі воїнів іконописець намалював червоні маки, які символізують пролиту за Україну кров.

 

“З історичних осіб на іконі Князь Володимир і Мазепа. Всі інші — символічне уособлення. Я працював над нею близько двох тижнів”, - розповів художник.

 

 

Зазначимо, що учасник Майдану, зображений на іконі, схожий на одного з перших загиблих з числа «Небесної сотні» – Сергія Нігояна.

 

Пан Нікітін пояснив це так: “Це, можливо, вийшло підсвідомо, адже я не прагнув конкретики. Мабуть, перші жертви на Майдані збереглись у підсвідомості”.

 

 

Ікона Пресвятої Богородиці – покровителька усіх українських воїнів, яка скорочено називається "Богородиця воїнська", буде урочисто пронесена українськими воїнами-ветеранами бойових дій на Донбасі через центр Києва під час щорічного хресного ходу УПЦ КП у п’ятницю, 28 липня на День Хрещення Руси-України.

 

Також пізніше військове духовенство разом з цією іконою відвідають бойові підрозділи у зоні АТО.