Аеропорт «Бориспіль» імені Івана Мазепи переміг у голосуванні

15:51, 17.07.2016
Аеропорт «Бориспіль» імені Івана Мазепи переміг у голосуванні

У голосуванні щодо присвоєння аеропорту «Бориспіль» імені видатної особистості, яке завершилося 15 липня на сайті Міністерства інфраструктури, переміг Іван Мазепа. За те, щоб міжнародному аеропорту «Бориспіль» присвоїти ім’я гетьмана Івана Мазепи, проголосували 12 760 людей. За авіаконструктора Ігоря Сікорського проголосували 9297 людей. І відповідно третє місце  посів художник Казимир Малевич, якому свій голос віддали 9224 людини.

 

Варіант «не присвоювати ім’я» обрало 6057 людей. Аеропорт «Бориспіль» імені Івана Мазепи – це не остаточний варіант. Голосування – лише перший етап довготривалого процесу присвоєння аеропорту  імені видатної особистості. 

 

 

 

Міністр інфраструктури України Володимир Омелянзазначив, всі результати будуть передані до Верховної Ради та Кабмінута будуть обговорені у вересні.

 

«Я планую у вересні зробити спільне обговорення підсумків інтернет-голосування з народними депутатами та Урядом, щоб дійти нарешті єдиного підсумку і поставити крапку у цій, насправді, дуже важливій символічній речі: яку ж назву матимуть головні повітряні ворота України», - зазначив Володимир Омелян.

 

Трудовий колектив аеропорту виступає за те, аби залишити діючу назву аеропорту «Бориспіль»

 

Члени профспілкового комітету Професійної спілки Державногопідприємства «Міжнародний аеропорт «Бориспіль» звернулися до міністра інфраструктури Володимира Омеляна із проханням залишити діючу назву аеропорту без змін.

 

Голосування було не обов’язковим. Будь-хто міг зайти на сайт міністерства інфраструктури, зареєструватися і проголосувати за ім’я, яке буде присвоєне аеропорту. На початку опитування лідирували Малевич і Сікорський. Ідея присвоїти аеропорту «Бориспіль» ім’я Малевича належить колишній гендиректорці «Мистецького арсеналу» Наталії Заболотній.

 

Прихильники аеропорту «Бориспіль» імені Малевича схилялися до думки, що це має бути впізнаване ім'я, про яке не треба буде пояснювати людям у світі.А хто ж не знає Малевича та його «Чорного квадрату». Та мало кому відомо, що Малевич народився у Києві, хрестився в костелі св. Олександра. Як особистість до 17 років формувався на Черніговщині, Харківщині та Поділлі. Захоплювався українським народним мистецтвом. Викладав у Києві.

 

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін посянив, чому аеропорту слід присвоїти  ім’я культурного, а не політичного діяча. 

 

«Тому що культура – це універсальна мова та універсальний ключ до сердець людей. Тут не йдеться про те, хто кращий, а хто гірший, хто більше зробив для України, а хто менше. Тут ідеться про те, хто зрозуміліший. І парадоксальним чином, Малевич з його загадковим «чорним квадратом» є зрозуміліший сучасній Європі, ніж будь-хто інший з імен, які пропонуються для нашого аеропорту», – написав у своєму блозі на сайті "Новое время" міністр.  

 

Однак іншої думки народний депутат від ВО «Свобода» Андрій Іллєнко, який висунув варіант, що передбачає присвоєння аеропорту «Бориспіль» імені Івана Мазепи, гетьмана 1687-1709 років, уродженця Київщини.

 

 

«Українці підтримали світову традицію – надавати головному аеропорту країни ім'я великого державного діяча.

 

Мазепа –це універсальний код нашої ідентичності. Топ-політик епохи, інтелектуал, просвітитель, меценат, державник, герой європейської культури.

 

Мазепа - одночасно (і абсолютно органічно!):

 

ультра-раціональний маккіавеліст - і натхненний бунтар,

 

супер-успішний ранньомодерний бізнесмен - і найбільший меценат,

 

символ епохи романтизму - і жорсткий прагматик,

 

молодий коханець, прив'язаний до білого коня - і старий мудрий володар,

 

воїн - і поет,

 

просвітитель - і уособлення сильної руки,

 

характерник - і найбільший будівничий церков...

 

Він жив так, що навколо нього виникали цілі культурні програми, класичні літературні сюжети, брехливі анафеми та меми масової свідомості. Саме тому він був героєм творів Байрона, Гюго, Делакруа, Вольтера, Жеріко, Ліста та десятків інших культурних діячів світового рівня.

 

Коли дехто від власного невігластва починає говорити про якусь там шароварщину - стає смішно. Бо Мазепа - це радикальна антишароварщина.

 

Welcome to Mazepa airport!», – написав у «Фейсбук» Іллєнко. 

 

У той же час, у громадськості виникають підозри щодо прозорості голосування. Адже у перші 12 днів голосування Мазепа отримував 300 голосів. у день. А в остані дні за Мазепу уже голосувало більше тисячі у день. Активісти просять у міністерства інфраструктури висвітлити процес голосування, щоб переконатися у його прозорості.