Закон не передбачає демобілізацію під час війни – Зеленський

15:53, 12.03.2024
Закон не передбачає демобілізацію під час війни – Зеленський

Зеленський нагадав, що мобілізація в Україні жодного разу не зупинялась і постійно продовжувалась. (Фото Офісу президента)

Президент України Володимир Зеленський заявляє, що у звичайному законодавстві не існує такого поняття, як демобілізація під час війни.

 

За його словами, є лише різні питання щодо законопроєкту про мобілізацію в Україні, пов’язані з ротаціями або відпустками військовослужбовців.

 

Як інформує Україна молода, про це глава держави сказав в інтерв'ю французьким виданням BMF TV та Le Monde.

 

"Мені здається, що дуже багато дезінформації щодо мобілізації в Україні. Мобілізація в Україні була з самого початку війни й вона продовжується кожні кілька місяців, Це іде пролонгація відповідного рішення в парламенті згідно з нашим законодавством", - зазначив Зеленський.

 

Він нагадав, що мобілізація в Україні жодного разу не зупинялась і постійно продовжувалась.

 

"Це не питання цього року або минулого. Це питання з початку війни. Чи вона ідеальна? Ні. Це не ідеальне законодавство, тому що це законодавство мирного часу. Коли ти знаходишся в війні, ти приходиш до деяких деталей більш практичних", - зауважив президент.

 

І додав, що закон про мобілізацію щодо деяких практичних кроків перебуває у Верховній Раді й зміни вже пройшли перше читання.

 

"Але є дебати у парламентарів, вони сперечаються про коли можна звільняти хлопців, коли ні, кого з них можна тощо. У звичайному законодавстві не існує демобілізації під час війни. На це ніхто не розраховував. Тому є різні питання: щодо ротації, відпусток", - наголосив глава держави.

 

Він пояснив, що військові хочуть відповіді що можна удосконалити в законі про мобілізацію, а парламентарі хочуть побачити, які будуть наслідки для тих чи інших верств суспільства.

 

"Тому це питання виключно парламенту на сьогодні і їх дебатів, коли вони закінчаться в комітетах ВР, тоді будуть голосуватись, але всі ці дебати не зупиняли й не продовжували мобілізацію, вона йде своїм чином", - зазначив президент.

 

Відповідаючи на питання щодо масштабів мобілізації цього року, Зеленський заявив, що є чергові мобілізаційні кроки, передбачені Генштабом.

 

"Є відповідна кількість людей, яка мобілізується щомісячно і щоквартально. І ці цифри всі є в Генштабі, і вони йдуть так, як і йшли", - додав Верховний Головнокомандувач.

 

Як повідомляла «УМ», президент Зеленський обіцяє побудувати 2 тисячі км фортифікацій у три смуги. Щоправда невідомо коли саме це буде зроблено.