Зеленський передав Ердогану список ув’язнених росією кримських татар

21:30, 08.03.2024
Зеленський передав Ердогану список ув’язнених росією кримських татар

Зеленський та Ердоган під час зустрічі у Стамбулі. (Фото Офісу президента)

Президент України Володимир Зеленський зустрівся з президентом Туреччини Реджепом Тайїпом Ердоганом в Стамбулі і передав йому список кримських татар, яких утримує росія як політв’язнів.

 

Як інформє Україна молода, про це глава держави повідомив журналістам після двосторонньої зустрічі з Ердоганом, передає Офіс президента 8 березня ввечері.

 

«Я передав сьогодні список наших громадян України, зокрема, кримських татар, які були репресовані Росією на окупованій території України та утримуються у російських тюрмах і таборах у надзвичайно жорстоких, нелюдських умовах.

 

Маємо звільнити їх усіх – і воїнів і цивільних, і хто був захоплений у полон при захисті свого народу, і хто зазнає російських репресій тільки через те, ким він чи вона є», - сказав Зеленський.

 

Президент України, зокрема, озвучив імена декількох кримських татар, яких незаконно утримує росія. Це Наріман Джилял, Венбю Умерова і Сервер Мустафаєв.

 

Нагадаємо, 8 березня Президент України Володимир Зеленський перебуває з офіційним візитом у Туреччині.

 

У порядку денному візиту передбачені зустріч української та турецької делегацій в розширеному форматі.

 

Як повідомляла "УМ", в Україні та за кордоном упродовж трьох місяців, з 19 лютого по 19 травня 2024 року, триватиме акція «Листи до вільного Криму». Ініціатива заохочує українців та жителів інших країн писати листи кримським політв’язням, яких незаконно утримує росія.