Законопроєкт про мобілізацію містить корупційні ризики – Комітет ВР

20:02, 05.02.2024
Законопроєкт про мобілізацію містить корупційні ризики – Комітет ВР

Міноборони і Генштаб визнали, що норма про демобілізацію через 36 місяців є декларативною. (facebook.com/MinistryofDefence.UA)

Антикорупційний комітет Верховної Ради рекомендує Кабінету міністрів доопрацювати так званий «новий» законопроєкт про мобілізацію.

 

На думку членів Комітету ВР оновлений законопроєкт є таким, що містить корупційні ризики

 

Як інформує Україна молода, про це повідомила членкиня комітету Вікторія Сюмар у понеділок.

 

«Комітет визнав законопроєкт таким, що містить корупційні ризики знову: і через те, що Кабмін визначатиме хто з правоохоронних і антикорупційних органів матиме бронь, а хто має бути мобілізованим. І що Кабмін може ще більше обмежити виїзд за кордон для інших категорій без жодної чіткості.

 

І через неясність які документи треба надати для доглядаючих за інвалідами, аби довести факт догляду. І через те, що можуть бути ризики при накладанні стягнення за не відкриття електронного кабінету призовника. Поки що ТЦК передаватиме дані тих, хто кабінет не зробив, до поліції і поліція виписуватиме протоколи про порушення», написала депутатка від «ЄС».

 

За словами пані Сюмар, у законопроєкті все виписано "знову не чітко і сумнівно щодо відповідності до Конституції… ми запропонували як його доопрацювати".

 

І додала, що фактично і Міноборони і Генштаб визнали, що норма про демобілізацію через 36 місяців є декларативною.

 

«Бо по суті військовослужбовець через 36 місяців отримує право лише написати рапорт про звільнення. Але рішення кого і коли демобілізовувати буде вирішувати ставка Верховного головнокомандувача», - поінформувала обраниця.

 

На її думку, допоки армія є «квитком в один кінець» з декларативним рапортом через 36 місяців, мотивації щодо служби буде ще менше.

 

Як повідомляла "УМ", президент Зеленський очікує від військових справедливої та законної мобілізації та виступає проти «силової» форми залучення перехожих до ЗСУ, коли повістки вручають на вулицях.