Залужний прокоментував скандальний законопроєкт про мобілізацію

15:57, 26.12.2023
Залужний прокоментував скандальний законопроєкт про мобілізацію

Залужний каже, що Генштаб законопроєкт про мобілізацію уряду не подавав, але співпрацював з Міноборони під час підготовки документу. (Фото Офісу президента)

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний пояснив позицію військового керівництва щодо скандального законопроєкту про мобілізацію та плани призвати до війська 500 тисяч осіб.

 

Як інформує Україна молода, про це Залужний заявив в ефірі телемарафону у вівторок.

 

За його словами, військове командування «жодного запиту не робило на якісь там цифри», але при цьому, генерал сказав, що «ми цю цифру (450-500 тис. мобілізованих – Ред.) сформували на наступний рік».

 

«Військове командування продовжує виконувати функцію із захисту держави і відповідно формує свої запити на боєприпаси, зброю та людський ресурс. Це робиться на постійній основі. Якимось окремим форматом, заходом на Кабмін чи ВР ми такого не здійснюємо. Здійснюємо свої повноваження відповідно до того функціоналу, яким ми наділені.

 

Ми цю цифру (400-500 тис. мобілізованих – Ред.) сформували на наступний рік. Вона враховує покриття поточного некомплекту, який виник. Формування військових частин та прогнозування наших втрат, які ми можемо понести протягом наступного року. Озвучувати цю цифру і яка цифра стосується того чи іншого розділу цих показників я не можу. Це є військовою таємницею», - пояснив Головнокомандувач ЗСУ.

 

Залужний наголосив, що Генштаб не наділений правом законодавчої ініціативи, тому жодних документів уряду не подавав.

 

Але генерал визнав, що ЗСУ працювали надавали пропозиції до закнодавчих змін щодо мобілізації – Ред.) із суб’єктом законодавчої ініціативи – Міністерством оборони, а вже це відомство подавало законопроєкт щодо вдосконалення мобілізації до Кабінету міністрів, а звідти він надійшов на розгляд нардепів у Раді.

 

Головнокомандувач ЗСУ також заявив, що військове командування не хоче втручатися у питання, хто може мати відтермінування від мобілізації для захисту України. Мовляв, це компетенція політичного керівництва, а не військових.

 

«Збройним силам України, мені особисто головне, щоб прийшли люди до війська і могли виконувати поставлені завдання. Те, хто яку буде мати відстрочку або не буде мати відстрочку, кого буде призивати держава – на сьогоднішній день я вважаю, що це не моя компетенція. Для цього є центральні органи виконавчої влади, які можуть це визначити.

 

Мені потрібні люди, мені потрібні боєприпаси, мені потрібна зброя для того, щоб продовжувати ведення бойових дій», - каже генерал.

 

Щодо ідеї мобілізувати у військо інвалідів 3-ї групи Залужний вважає, що група інвалідності не є актуальною. На його думку, в законодавстві має залишитися два поняття: придатний чи непридатний до військової служби, без поняття "обмежено придатний".

 

Нагадаємо, 25 грудня Кабінет міністрів вніс до Верховної Ради проєкт закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення окремих питань мобілізації, військового обліку та проходження військової служби".

 

Як повідомляла «УМ», нардепам від монобільшості (фракції «Слуга народу») наполегливо не рекомендується коментувати скандальні законодавчі зміни щодо мобілізації, які розроблені військовим керівництвом з Міноборони та Генштабу ЗСУ.