Макрон у Казахстані нахвалює Токаєва за відмову бути васалом

14:15, 01.11.2023
Макрон у Казахстані нахвалює Токаєва за відмову бути васалом

Токаєв і Макрон у Астані. (akorda.kz)

Президент Франції Емманюель Макрон зустрівся з президентом Казахстану Касимом-Жомартом Токаєвим і похвалив його за відмову бути "васалом будь-якої влади".

 

Як інформує Україна молода, сталося це під час візиту Макрона до Астани в рамках поїздки до країн Центральної Азії у середу, 1 листопада, передає Reuters.

 

«Франція цінує... шлях, яким ви йдете для своєї країни, відмовляючись бути васалом будь-якої влади та прагнучи будувати численні та збалансовані відносини з різними країнами», - казав Еммануель Макрон.

 

Він вважає свій візит до Казахстану "історичним" та повідомив, що обидві країни підписали ділові угоди, включаючи декларацію про наміри щодо партнерства в галузі рідкісноземельних і рідкісних металів.

 

 

"Я у жодному разі не недооцінюю геополітичні труднощі, тиск... який дехто може чинити на вас", – сказав пан Макрон.

 

І додав: "Ми поважаємо наших друзів, ми тут, коли ми їм потрібні, і ми поважаємо їхню незалежність. І у світі, де великі держави хочуть стати гегемонами, а регіональні сили стають непередбачуваними, добре мати друзів, які поділяють цю філософію".

 

Водночас, росія одразу висловила стурбованість зростанням дипломатичної активності Заходу в колишніх радянських країнах Центральної Азії.

 

Спочатку речник Кремля Дмітрій Пєсков заявив, що Казахстан як суверенна держава вільний розвивати зв’язки з будь-якими країнами, але тоді як міністр закордонних справ Сергєй Лавров заявляв раніше, що Захід намагається відтягнути від рф "сусідів, друзів і союзників".

 

Як повідомляла "УМ", Казахстан, а також Узбекистан, який наступним відвідає Макрон, відмовилися визнати анексію росією українських територій і пообіцяли дотримуватися санкцій Заходу проти Москви, водночас називаючи як росію, так і західні країни, своїми стратегічними партнерами.

 

Нещодавно президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв відвідав Берлін, на зустрічі з ним канцлер Німеччини Олаф Шольц відзначив зусилля Казахстану щодо запобігання обходу санкцій проти Росії.